5 Eylül 2018 Çarşamba

Rapunzel Sendromu Nedir? Hadi İpucu Rapunzel Sendromu Hakkında Bilgiler

5 Eylül Hadi ipucu Rapunzel sendromu oldu. Yazımızda Rapunzel Sendromu nedir sorusuna yanıt arayacağız.


Hadi Bilgi Yarışması’nda günün ipucu açıklandı. İnstagram hesabından yapılan açıklamaya göre bu akşamın ipucu sorusu Rapunzel Sendromu hakkında olacak. Biz de bu yazımızda Rapunzel Sendromu nedir sorusunu yanıtlayıp, sendrom hakkında bazı bilgiler vereceğiz. Her yarışmadan Hadi İpucu bağlantımızı ziyaret ederek ipucu sorularına ulaşabilirsiniz.

İpucu şöyle açıklanmıştı: ”Grimm Kardeşlerin yazdığı masalı hepimiz biliriz. Rapunzel uzun saçlarını kuleden sarkıtır ve prens onu kurtarır. Rapunzel’in aynı zamanda tıpta bir sendroma da adını verdiğini biliyor muydunuz? Rapunzel sendromuna bir göz atmaya ne dersiniz?”

rapunzel sendromu nedir

Rapunzel Sendromu nedir?

Rapunzel sendromu, oldukça nadir bir bağırsak hastalığıdır. Hastalık insanlarda saç yutulması sonucu ortaya çıkar. İsmini Grimm Kardeşler tarafından yazılan uzun saçlı kız Rapunzel’in peri masalından almıştır. Diğer bir adı tirkofajidir. Bazen saç koparma takıntısı olan trikotilomani ile de ilişkilendirilir. Bu sendrom yukarıda belirttiğimiz gibi nadir karşılaşılan bir hastalıktır.

Rapunzel Sendromu hakkında bilgiler

Rapunzel sendromu ismi ilk olarak 1968 yılında literatürde yer almıştır. Hastalıkta, midede yer alan kıl yumağının gövdesi ve kuyruğu vardır. Zaten bu nedenle Rapunzel'e atıf yapılmıştır. İnce bağırsakta veya sağ kolonda birikme oluşur. Küçük veya büyük bağırsak tıkanıklığına neden olur ve trikotilomani hastalarında daha çok karşılaşılır.

Rapunzel Sendromunun tehlikesi, saçın sindirilememesi nedeniyle ortaya çıkar. Sendromun tanısı endoskopi ile yapılır. Kıl yumağının boyutunu ve uzantısını belirlemek için bir CT taraması önerilir.

İnsan sindirim sistemi saçı sindiremediği için kıl yumağının cerrahi olarak alınması gerekebilir. Hastalar genellikle trikotilomani (saç koparma takıntısı) olarak adlandırılan psikiyatrik rahatsızlığın tedavisine de ihtiyaç duyar.


0 yorum:

Yorum Gönder