4 Eylül 2018 Salı

Şah, Mansur ve Davut Türleri Olan Üflemeli Müzik Aleti Nedir?

Müzik gecesi için Hadi ipucu açıklandı. Buna göre şah, mansur ve davut türleri olan üflemeli müzik aleti nedir sorusuna yanıt vereceğiz. Bu üflemeli müzik aletinin adı için tıklayınız.



4 Eylül Müzik Gecesi için sorulacak Hadi ipucu sorusu belli oldu. Buna göre bu akşam şah, mansur ve davut türleri olan üflemeli müzik aleti nedir sorusuna yanıt arayacağız. Her yarışmanın ipucuna Hadi ipucu bağlantımız üzerinden kolayca ulaşabilirsiniz.

İpucu şu şekilde sorulmuştu: “resimdeki müzik aleti aslında hepimizin bir şekilde aşina olduğu bir müzik aleti. Belki de görüntüsüne bazılarımız o kadar hakim değilizdir. Biraz daha kolaylaştırırsak; Şah, Mansur ve Davut gibi türleri olan bu üflemeli müzik aletinin adı nedir acaba?”

ney türleri

Şah, Mansur ve Davut Türleri Olan Müzik Aleti

Müzik aletlerinin boylarına, ses tonlarına ve farklı özelliklerine göre türleri vardır. Üflemeli bir müzik aleti olan neyin de şah, mansur ve davut gibi türleri vardır. Buna göre Hadi ipucu sorusu olarak sorulacak sorunun cevabı ney olacaktır. Yazımızın devamında ney hakkında kısa bilgiler vereceğiz.

Ney Türleri

Ney türleri, aletin boyuna göre adlandırılır. Boya göre akorlar ve sesler değişir. En büyük ney türünün adı bolahenktir. En küçük ney türüne ise kız nısfiye adı verilir. Aşağıda görüleceği gibi şah, mansur ve davut türleri de bulunmaktadır.

Ney türleri büyükten küçüğe doğru: bolahenk, davut, davut-şah mâbeyni, şah, şah-mansur mâbeyni, mansur, mansur-kız mâbeyni, kız, yıldız, müstahsen, süpürde, bolahenk nısfiye
süpürde mâbeyni, bolahenk nısfiye, davut-nısfiye, davut-şah mâbeyn nısfiyesi, şah nısfiye, mansur-şah mâbeyni nısfiyesi, mansur nısfiye, kız-mansur mâbeyni nısfiyesi, kız nısfiye olarak sıralanır.


0 yorum:

Yorum Gönder