9 Ağustos 2018 Perşembe

Mali ve Cibuti Nerededir? Ortak Özellikleri Nelerdir?

Çok bilinmeyen ülkeler arasında küçük Afrika ülkeleri çok sayıda yer alıyor. Peki Mali nerededir? Cibuti nerededir? Mali ve Cibuti’nin ortak özellikleri nelerdir?


Mali nerededir? Eski Mali İmparatorluğu bölgesinde kurulmuş bir ülkedir. Mali, Batı Afrika'nın iç kesimlerinde bir kara ülkesidir. Kuzeyde Sahra Çölü’nün merkezine kadar uzanır. Ülkenin yarısından fazlası aşırı sıcak, toz yüklü bir çölde bulunuyor. Bu bölge, çöl ve savan iklimleri arasında kalmıştır.



Mali’nin komşuları kuzeyde Cezayir, doğuda Nijer, güneyde Burkina Faso ve Fildişi Sahilleri, güneybatıda Gine ve batıda Senegal ile Moritanya’dır.



Yüzölçümü 1,241,238 km²’dir. Bu büyüklüğü ile, Almanya'nın 3,5 katı büyüklüğündedir. Ülkenin en yüksek yeri, 1.155 m yüksekliğindeki Hombori Tondo Dağı'dır. Mali'nin iklimi, güneyde subtropikal, kuzeyde çöl iklimi olarak değişir.

Mali’nin nüfusu 16,3 milyondur. Başkenti ve en büyük şehir Bamako’dur. Resmi dilleri Fransızca ve bir yerli dil olan Bambara (Bamanankan)’dır. Nüfusunun yaklaşık yüzde 90'ı Müslüman’dır.



Cibuti nerededir? Ülke, Afrika'nın kuzeydoğu kıyısında, Kızıldeniz'e ve Bab-el-Mandeb boğazına kadar uzanan küçük bir ülkedir. Komşuları Eritre, Etiyopya ve Somali’dir. Yemen ile deniz sınırları vardır.

cibuti bayrağı


Cibuti, Kızıldeniz'e ve dünyanın en yoğun nakliye yollarından biri olan Süveyş Kanalı'na giriş ve çıkışları kontrol eden bir noktadadır. Bu konumu nedeniyle Fransa tarafından 1977'ye kadar sömürü altında tutulmuştur.

Cibuti'nin nüfusu 850.000’dir. Başkenti ve en büyük şehri, ülke ile aynı addaki Cibuti şehridir. Resmi dilleri Fransızca ve Arapça’dır. Ayrıca Somali ve Afar dilleri konuşulur. Nüfusun yaklaşık% 94'ü Müslümandır.

Mali ve Cibuti’nin Ortak Özellikleri Nelerdir?



Bu iki ülkenin en büyük ortak özelliği, elbette ikisinin de Afrika kıtasında yer almasıdır. Ayrıca ikisinin de resmi dili Fransızca’dır. Her ikisinde de nüfusun yüzde 90’ından fazlası Müslüman’dır. Hadi yarışmasına ait diğer ipuçlarını da sayfamızda bulabilirsiniz. Merakla kalın.

11 yorum: