10 Ağustos 2018 Cuma

Banker Bilo Filmi Hakkında Bilgiler

Banker Bilo filmi, Türk sinema tarihinin en önemli yapıtları arasındadır. Şener Şen ve İlyas Salman’ın oynadığı Banker Bilo filmi hakkında ilginç bilgileri derledik. Film ayrıca Hadi yarışması ipucu olarak sorulacak.

banker bilo filmi

Türk sinema tarihinin en önemli başyapıtları genellikle 1970, 1980’li yıllarda çekilen filmler arasında gösteriliyor. Bu filmlerden biri de Şener Şen ve İlyas Salman’ın başrolünde oynadığı Banker Bilo’dur. Dönemin acı gerçeklerini müthiş bir komediyle harmanlayan Banker Bilo filmi hakkında ilginç bilgilerden birkaçını bir araya getirdik. Ayrıca bilgi yarışmasında Hadi ipucu olarak sorulacaktır.

Genel Bilgiler

Film 1980 yılında çekildi. Bir dram, komedi filmi olan yapıtta tüm bu olaylar sadece 85 dakika gibi kısa bir süre içerisinde başarıyla ele alınmıştır. Banker Bilo filminin yönetmeni Ertem Eğilmez’dir. Yapımcılığını da Ertem Eğilmez’in üstlendiği eserin senaryosu ise Yavuz Turgul ve Sadık Şendil’e aittir.

Oyuncu Kadrosu

Başrolde, Maho rolünde Şener Şen, Bilo rolünde ise İlyas Salman’ı görüyoruz. Ayrıca birçok usta oyuncu da filmde rol almıştır. Ahu Tuğba, Meral Zeren, Ali Şen, Münir Özkul, Nizam Ergüden, Haydar Karaer, Nuri Tuğ, Orhan Aydınbaş, Arif Kilman, Cevdet Arıkan, Nermin Özses, Tevfik Şen, Ali Demirel, Soner Ağın ve Yusuf Çetin filmde rol alan diğer oyunculardır.

Konusu

Hemen hemen herkesin bildiği gibi filmde Bilo ve arkadaşları Almanya’ya gitmek ister. Bunun için kendilerini götürecek olan Maho ile anlaşırlar. Kamyonuyla Bilo ve arkadaşlarını Münih’e götüreceğini söyleyen Maho dolandırıcıdır. Onları Münih yerine İstanbul’da bırakarak kandırır ve bir daha görünmez.



İlk başta inanmak istemeseler de Bilo ve arkadaşları, sonunda İstanbul’da olduklarını anlar. Zengin bir ailenin kızı olan Necla ile evlenen Maho ise zengin olmuştur. Bilo, kendilerini kandıran Maho’dan intikam almak için peşine düşer. Yolları da pek çok kez kesişir.

İlginç Sahneler

Filmin en dikkat çekici ve en çok hatırlanan sahnesi elbette Alman sınırı sahnesidir. Sözde Alman sınırına gelen kamyondan Maho iner ve gümrük görevlisi ile görüşür. Oysa görevli de Maho’nun ta kendisidir. Bir Maho, bir gümrük memuru tarafına geçip konuştuğu bu sahnenin üstüne arama köpeği taklidi de yapması izleyenleri kahkahalara boğmuştur.

Bu sahnede Şener Şen’in performansı takdir edilir. Sahnenin çekimi sırasında usta oyuncunun maharetlerini sergilediği, doğaçlama yaptığı söylenir. Hatta kendini role o kadar kaptırmıştır ki, polis köpeği taklidinde kamyonun üstünü “buldum” dercesine işaret edecek kadar dikkat çekmeyecek ayrıntılara kadar rolünü yapmıştır.

Filmle ilgili bir diğer ilginç sahne ise yıllar sonra keşfedildi. Şener Şen ile Meral Zeren’in bir sahnesinde, koltukta oturmakta olan yönetmen Ertem Eğilmez’in kafası çok kısa süre de olsa görünür. Bu hata dikkatlerden kaçmıştır.


0 yorum:

Yorum Gönder