14 Ağustos 2018 Salı

Erkek ve Bayanlarda Saat Hangi Kola Takılır?

En önemli aksesuarlardan olan saat, bayanlar ve erkekler tarafından tercih ediliyor. Birçok kişi saat hangi kola takılır bayan ve erkek için değişir mi sorusunun yanıtını merak ediyor.

Günümüzde insanların kullandığı aksesuarların başında belki de saat geliyor. Öyle ki, diğer birçok şeye çok fazla para vermeye karşı olan insanların dahi mesele saat olduğunda 1.000 TL’lere varan (bu miktar artabiliyor) ücretleri gözden çıkardığı oluyor. Bu yazımızda saat hangi kola takılır, bayan ve erkek için değişir mi sorularını ele alıyoruz.

Bilindiği üzere alyanslar, söz ve evlilik yüzükleri geleneksel olarak sol elin yüzük parmağına takılıyor. Ancak saatler için bu şekilde bir gelenek yoktur. Hem erkekler hem de kadınlar, hangi bileklerine takacaklarına çoğu zaman hangi eli kullandıklarına bağlı olarak karar verir. Bazen de, zamanı öğrenmek için değil de bileklikler gibi bir aksesuar gibi takılıyorsa, işin içine farklı denklemler girebiliyor.



İnsanların yüzde 70 - yüzde 95'i sağlak olduğu için ve kolda bulunan nispeten ağır bir takı ile çalışmak zor olacağından, saatlerin sol kola takıldığını daha sık görürüz. Ayrıca sağ elini kullanan bir insan için sol kolda bulunan saate bakmak daha kolay olacaktır. Bunun bilincinde olan firmalar da çoğunlukla saatleri sağ perspektiften bakmaya, ayarını sağ ile yapmaya daha müsait şekilde tasarlar.

saat hangi kola takılır bayan

Solak olanlar için ise ilginç bir bilgi bulunuyor. Bazı araştırmalara göre solakların saatlerini her iki kola da eşit ağırlıkta taktığı söyleniyor. Ancak yine yukarıda belirttiğimiz gibi bazıları, saatlerini sağa takmanın daha kullanışlı olduğunu söylüyor. Bir ilginç bilgi daha: solak olan eski Başkan Barack Obama, sağlak olan Jessica Simpson gibi ünlüler her iki bileğine de saat takıyor.

Başlangıçta sağlaklar için üretim yapan firmalar, sol piyasanın da ihtiyaçlarını dikkate almaya başladı. İlk olarak MB & F saat firması 84.000 dolarlık; sağ kola takılan ve sol elle ayarlanabilen bir saat yarattı. Ancak tasarımların genel olarak kullanışlılık üzerine değil de moda açısından ortaya çıkarıldığını belirtmekte fayda var.



Bayan saatleri ile erkek saatleri konusuna da değinelim. Bu konuda cinsiyet farkının hiçbir önemi yoktur. Çünkü yukarıda söylediğimiz gibi, saatlerin hangi kola takılacağı konusunda herhangi bir gelenek yoktur. Bu cinsiyetten tamamen bağımsız, kullanışlılık esasına dayalı bir karardır.

Kimisi bilezik gibi, kimisi ancak bir bant kadar kalın, kimisi çok büyük, kimisi oval, kimisi kare… Onlarca saat çeşidi arasından bütçenize uygun, kullanışlı ve şık olanlarını tercih edin. Hangi kola takacağınız ise tamamen size kalmıştır. Çünkü bu konu sadece hangi eli kullandığınıza, nasıl rahat ettiğinize, canınızın nasıl istediğine bağlıdır. Merakla kalın.


0 yorum:

Yorum Gönder