Hadi yarışmacılarına ipuçları konusunda bilgi sunmaya devam
ediyoruz. 20 Ağustos 2018 günü saat 12:30’da yapılacak yarışmada Hadi ipucu,
ançüezli pizza olacak. Biz de haliyle ançüezli pizza nedir, nasıl yapılır,
ançüez nedir gibi sorulara kısa cevaplar arayacağız. Her günü ipucuna hızlı bir
şekilde ulaşmak için Hadi ipucu kategori sayfamızı veya Merak Konuları
İnstagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
İpucu İnstagram üzerinden şu şekilde açıklandı: “Öğle yemeği
molası yaklaşırken karnımızı iyice acıktıracak bir görselle geliyor bugünkü
ipucumuz. Aramızda pizza daha önce yememiş veya sevmeyen yoktur herhalde. Peki
daha önce "ançüezli pizza" diye bir şey duymuş muydunuz?”
Ançüez nedir?
Ançüez, dilimize İngilizce’de “anchovy” tuzlu su balığı
familyasından geçmiştir. Latince ismi Engraulidae’dir. Bu familye ülkemizde “hamsi”
olarak bilinir. Ancak bizim kullandığımız anlamıyla ançüez; hamsi veya sardalya
balıklarının tuzlanarak konservelenmesi ve zeytinyağı dökülmesi ile oluşan
ezmedir. Özetle ançüez, hamsi ezmesidir de diyebiliriz.
Ançüezli pizza nedir?
Yukarıda ançüezin tanımını verdik. O halde ançüezli pizza da
hamsili pizza diyebiliriz. Son zamanlarda özellikle İtalya’da popüler olan iki
pizza malzemesi var. Bunlardan biri ananas, diğeri ise garip kabul edilse
de ançüezdir.
Avrupa’da hamsi, pizza malzemesi olarak ilk kullanıldığında
pek çok kişi bunu garip karşıladı. Ancak bu gelenek Antik Roma’dan beri
süregeliyordu. O dönemler en çok kullanılan pizza malzemeleri domates ve
hamsiydi. Çünkü hamsi ucuzdu ve çok kolay bulunuyordu.
Ançüezli pizza nasıl yapılır?
Elbette bu sayfada yemek tarifi vermeyeceğiz. Pizza
hamurunun nasıl yapıldığını biz de bilmiyoruz. Ancak yaptığımız araştırmaya
göre İtalyanlar ançüezli pizzada hamurun üstüne şunları ilave ediyor: yarım
bardak Domates Sosu, 3 Bardak Rendelenmiş Mozzarella Peyniri, 8 veya 10
Küçük Hamsi, 2 Yemek Kaşığı Tuzlu Kapari, Durulanan,1 Çay kaşığı Kurutulmuş
Kekik, Kristal deniz tuzu. Merakla kalın.
0 yorum:
Yorum Gönder