21 Ağustos 2018 Salı

Ançüezli Pizza Nedir? Nasıl Yapılır? 21 Ağustos Hadi İpucu

Ançüezli pizza, günün Hadi ipucu olarak açıklandı. Bu yazımızda ançüezli pizza nedir, nasıl yapılır sorularına yanıt arayacağız. Ançüez ne demektir?



Hadi yarışmacılarına ipuçları konusunda bilgi sunmaya devam ediyoruz. 20 Ağustos 2018 günü saat 12:30’da yapılacak yarışmada Hadi ipucu, ançüezli pizza olacak. Biz de haliyle ançüezli pizza nedir, nasıl yapılır, ançüez nedir gibi sorulara kısa cevaplar arayacağız. Her günü ipucuna hızlı bir şekilde ulaşmak için Hadi ipucu kategori sayfamızı veya Merak Konuları İnstagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

İpucu İnstagram üzerinden şu şekilde açıklandı: “Öğle yemeği molası yaklaşırken karnımızı iyice acıktıracak bir görselle geliyor bugünkü ipucumuz. Aramızda pizza daha önce yememiş veya sevmeyen yoktur herhalde. Peki daha önce "ançüezli pizza" diye bir şey duymuş muydunuz?”

ançüezli pizza

Ançüez nedir?

Ançüez, dilimize İngilizce’de “anchovy” tuzlu su balığı familyasından geçmiştir. Latince ismi Engraulidae’dir. Bu familye ülkemizde “hamsi” olarak bilinir. Ancak bizim kullandığımız anlamıyla ançüez; hamsi veya sardalya balıklarının tuzlanarak konservelenmesi ve zeytinyağı dökülmesi ile oluşan ezmedir. Özetle ançüez, hamsi ezmesidir de diyebiliriz.

Ançüezli pizza nedir?

Yukarıda ançüezin tanımını verdik. O halde ançüezli pizza da hamsili pizza diyebiliriz. Son zamanlarda özellikle İtalya’da popüler olan iki pizza malzemesi var. Bunlardan biri ananas, diğeri ise garip kabul edilse de ançüezdir.

Avrupa’da hamsi, pizza malzemesi olarak ilk kullanıldığında pek çok kişi bunu garip karşıladı. Ancak bu gelenek Antik Roma’dan beri süregeliyordu. O dönemler en çok kullanılan pizza malzemeleri domates ve hamsiydi. Çünkü hamsi ucuzdu ve çok kolay bulunuyordu.

Ançüezli pizza nasıl yapılır?

Elbette bu sayfada yemek tarifi vermeyeceğiz. Pizza hamurunun nasıl yapıldığını biz de bilmiyoruz. Ancak yaptığımız araştırmaya göre İtalyanlar ançüezli pizzada hamurun üstüne şunları ilave ediyor: yarım bardak  Domates Sosu, 3 Bardak Rendelenmiş Mozzarella Peyniri, 8 veya 10 Küçük Hamsi, 2 Yemek Kaşığı Tuzlu Kapari, Durulanan,1 Çay kaşığı Kurutulmuş Kekik, Kristal deniz tuzu. Merakla kalın.


0 yorum:

Yorum Gönder