6 Ağustos 2018 Pazartesi

,

Büyük Kanyon Hakkında İlginç Bilgiler

Dünyanın doğal harikalarından biri olan Büyük Kanyon hakkında ilginç bilgileri sizler için bir araya getirdik. Yazımızda Büyük Kanyon nerededir sorusuna cevabın yanı sıra sıradışı bilgiler de bulabileceksiniz.



Amerika Birleşik Devletlerindeki en popüler ve en çok ziyaret edilen yerlerden biri olmasına rağmen, Büyük Kanyon Ulusal Parkı hala bazı bilinmeyen özellikler taşıyor. Muhtemelen daha önce duymadığınız, Büyük Kanyon hakkında ilginç bilgileri yazımızda bir araya getirdik.

Kaç Yaşında Olduğunu Biliyor Muyuz?

Colorado Nehri'nin Büyük Kanyon'u yaklaşık 6 milyon yıl önce aşındırmaya başladığı uzun zamandır biliniyordu. Ancak 2012 yılında yapılan bilimsel çalışmada ilginç bir bilgi elde edildi. Bu araştırmada aşınma sürecinin 70 milyon yıl öncesinden başlamış olabileceği ortaya çıktı. Büyük Kanyon, bugün bildiğimiz kadarıyla 70 milyon yıl önce küçük kanyonlar olarak belirmeye başladı. Ancak kanyonun bugünkü hali çok yakın zaman önceye kadar şekillenmeye başlamamıştı.


grand canyon

Büyük Kanyon Kendi Mevsimini Yarattı

Büyük Kanyon hakkında bilgiler arasında bu da oldukça ilginçtir. Kanyonun dikey yükseltilerindeki ani değişimler sıcaklık ve yağış üzerinde çok büyük bir etkiye sahiptir. Bu nedenle hava durumu Büyük Kanyon'un farklı noktalarında büyük ölçüde değişiklik gösterir. Bölgedeki en soğuk havanın bulunduğu yer North Rim'deki Bright Angel Ranger İstasyonu'dur. En sıcak ve kurak nokta ise Phantom Çiftliği’ne 12 kilometre uzaklıktaki yerlerdir.

Dünyanın En Derin Kanyonu Değil

Bilinenin aksine Büyük Kanyon, dünyanın en derin kanyonu değildir. Tibet'teki Yarlung Tsangpo Kanyonu, ABD’deki Büyük Kanyon'un en derin noktasından 3 kilometre daha derine ulaşır. Büyük Kanyon yüzeyden 1,85 kilometre, Yarlung Tsangpo Kanyonu ise 3,53 kilometre kadar derine inen yerlere sahiptir.

Büyük Kanyon’da Dinozor Kemikleri Yoktur

Söylentiler burada yanlış çıkmaktadır. İddialara göre Büyük Kanyon dinozor kemikleri aramak için mükemmel bir yerdir. Ancak bugüne kadar burada hiç dinozor kemiği bulunmadı. Kanyon duvarlarını oluşturan kayalar, dinozorların yaşadığı çağlardan 1 milyar yıl kadar daha eskiye dayanır. Ama kanyonun son hali, dinozorlar varken hala tam oluşmamıştı.

Birçok Fosil Vardır

Dinozorlar Büyük Kanyon'u görememiş olsa da, başka birçok canlı bu bölgeye uğramıştır. Bunu da kanyonda bulunan fosillerden anlıyoruz. Yaklaşık 1.2 milyar yıl öncesine ait antik deniz canlısı fosilleri, yaklaşık 10,000 yıl öncesine kadar kanyondaki mağaralarda yaşayan yeni karar memelileri gibi birçok canlının fosilleri burada bulunmuştur.

Balıklar Nadir Yaşar

Son zamanlarda yapılan taşkın kontrol önlemleri inşa edilmeden önce, Colorado Nehri kanyondaki balıklar için oldukça zor bir yaşam alanına neden oluyordu. Ağır silt, yaşanan taşkınlar ve yazın aşırı sıcak ile kışın dondurucu soğuğa ulaşacak kadar değişken sıcaklıklar bunun nedenidir. Tüm bu nedenlerle Büyük Kanyon’da sadece 8 balık türü yaşar. Bunlardan 6 tür ise endemiktir.

Büyük Kanyon’daki Kasaba

Büyük Kanyon hakkında bilgiler verilirken genel olarak buradaki insan yaşantısından söz edilmez. Ancak kanyonun bilinmeyen yönlerinden biri, içinde bir kasaba barındırmasıdır. Supai Köyü, Büyük Kanyon'un tabanında yer almaktadır. Karayoluyla erişim olmayan ve sadece 208 nüfusu olan köy, ABD’nin 48 eyaleti ile iletişimi en az olan topluluktur. Burada postalar hala katırlar tarafından taşınır.

950 Milyon Yıllık Kayalar


Büyük Kanyon’da, 250 milyon yıllık kaya tabakaları ile 1,2 milyar yıllık kayalar sırt sırta dayanmıştır. Bu özelliği ile kanyon, büyük uyumsuzluk olarak bilinen dünya çapında jeolojik bir fenomen olarak göze çarpıyor. Yüz milyonlarca yıl boyunca bu kayaların içinde yaşananlar gizemini koruyor.

Büyük Kanyon hakkında tüm gerçekleri bildiğimizi hala düşünemeyiz. Arizona eyaletindeki bu görkemli doğal yapı hala sürprizlerle doludur. Kanyonun eşi benzeri olmayan dokusunu hissetmek için Büyük Kanyon Ulusal Parkı'nı her yıl milyonlarca şanslı insan ziyaret ediyor.

0 yorum:

Yorum Gönder