14 Ağustos 2018 Salı

İzcilik Selamı Nedir? İzcilik Hakkında Genel Bilgiler

Doğa hakkında temel bilgiler gerektiren izcilik hakkında bilgiler ile karşınızdayız. İzcilik selamı nedir? Nasıl verilir? Hadi ipucu olarak sorulacak sorunun yanıtını yazımızda bulabilirsiniz.

Evrensel bir gençlik hareketi, bir sosyal etkinlik olan izcilik; 100 yılı aşkın süredir gençler tarafından ilgiyle karşılanıyor. Hadi ipucu olarak da sorulacak olan izcilik selamı, izcilik hakkında bilgiler gibi konularla bugün karşınızdayız. Yazımızca izci selamı nedir, nasıl verilir ve ne anlama gelir, izcilik nedir gibi sorulara yanıt arayacağız.

İzcilik nedir? 

Kelime anlamı itibariyle aranan bir kişiyi, bir hayvanı ya da kaybolan bir şeyi; geride bıraktığı ipuçlarından faydalanarak bulmaya çalışan kişiye izci denir. Ancak izcilik daha çok doğada hayatta kalabilme, farklı zorlukların üstesinden gelebilme becerilerinin sosyal etkinliklerle birlikte eğlenceli bir şekilde edinildiği gençlik hareketidir.

İlk olarak İngiltere’de ortaya çıkan bu gençlik hareketi, 1907 yılında ilk teşkilatını kurmuştur. Bu yıldan sonra hızla dünyaya yayılırken, 1920 yılında ilk İzcilik olimpiyatları yapıldı. Türkiye’de de 1908 yılından itibaren adından söz edildi ve 1912 yılından itibaren faal olarak eyleme dönüştürüldü. 

İzcilik selamı nedir?

Tıpkı askerlikte olduğu gibi, izcilikte de liderin yanına gelindiğinde selam verilir. Selam verilmesinin nedeni budur. Selamın ardından da lidere neden gelindiği anlatılır. Ancak izci selamı, farklı ülke askerlerinin yaptığı selamlaşmalardan farklı olarak, tüm dünyadaki izciler tarafından aynı şekilde verilir. 

İzcilik selamı ne anlama gelir? 

İzci selamının anlamı, 5 parmakta ve avuç içinde gizlidir. Yüzük parmağı başkalarına yardım etmeyi, orta parmak izcilik türesine uymayı, işaret parmağı Tanrı ve vatana hizmet etmeyi, serçe parmak büyüklerine saygı göstermeyi, baş parmak ise küçüklerini sevip korumayı temsil eder. Selamda görünen avuç içi kısmı ise dünyadaki tüm izcilerin kardeşlik bağıyla bağlanmasını ifade eder. 

İzci selamı nasıl verilir?

izci selamı


Yine tıpkı askerlikteki gibi, baş açıkken ya da başta kep varken farklı selamlar verilir. Baş açık ise işaret, orta ve yüzük parmakları birleştirilir. Serçe parmak ile baş parmak avuç içinde birbiri ile birleşir ve el kaldırılır. 

Başta şapka ya da kep varken parmaklar, yukarıda anlattığımız gibi birleştirilir. Bunun ardından işaret parmağı alnın sağ üst hizasına gelecek şekilde el kaldırılır. Burada işaret parmağının kepin kenarına değmesine dikkat edilmelidir.

0 yorum:

Yorum Gönder