25 Ağustos 2018 Cumartesi

Adana’nın Dondurmaya Alternatif Tatlısı Nedir? 25 Ağustos Hadi İpucu Adana Tatlısı

Hadi ipucu bu kez Adana ilinden geliyor. Bu yazımızda Adana ve çevresinin dondurmaya alternatif bir tatlısını ele alacağız. Ayrıca bici bici nasıl yapılır, Adana tatlısı bici bici nedir gibi soruları da yanıtlayacağız.



Sevilen bilgi yarışması Hadi’de heyecan devam ediyor. Her yarışmadan önce olduğu gibi ipucu sorusunu ele alıyoruz. Bugün Adana’nın dondurmaya alternatif tatlısını ele alacağız. Ayrıca bu Adana tatlısının nasıl yapıldığını da kısaca belirteceğiz. Hadi İpucu bağlantımızı favorilerinize ekleyerek her yarışmanın ipucuna ulaşabilirsiniz.

25 Ağustos Hadi ipucu sorusu şöyle açıklanmıştı: “İpucumuz, henüz aşırı sıcaklar ülkemizi terk etmemişken sıcaklarıyla ünlü bir şehrimiz Adana ve çevresinden geliyor. Bu bunaltıcı havalarda dondurmaya alternatif bir tatlı. Fazla söze gerek yok, her şey fotoğraftaki lezzette saklıdır.”


bici bici

Adana’daki dondurmaya alternatif tatlı

Yukarıdaki resimde yer alan tatlı, yarışmacılara bugün sorulacak. Soru muhtemelen Adana, Mersin gibi illerde yapılan, nişasta ve su ile yapılan buzlu, soğuk tatlı nedir gibi bir şekilde sorulacaktır. Bu şekilde yapılan soğuk tatlıya Adana ve çevresinde "bici bici" denmektedir. Cevabımız da yukarıdaki fotoğrafta yer alan bici bici adıyla bilinen Adana tatlısı olacaktır.

Bici bici nedir?

Bu soğuk tatlı Akdeniz'de, özellikle Adana ve Mersin’de yaygındır. Yaz aylarının yakıcı havasında dondurmaya alternatif olarak çok sevilir. Akdeniz illerinde yazın genellikle seyyar satıcılar tarafından satıldığı gibi kafelerde, restoranlarda da satılabilmektedir.

Aslında bir muhallebi türü olan bici bici, tıpkı muhallebi gibi nişasta ve su ile yapılır. Karışım muhallebi kıvamına geldikten sonra güllü şerbet, rendelenmiş buz veya kar ile pudra şekeri eklenerek hazırlanır. Üzerine meyve konduğunda adına karsambaç denilmektedir. Bici bici genellikle pipetle servis edilmektedir.

Bici bici nasıl yapılır?

Detaylı tarifi yemek tarifi sayfalarından bulmanızı öneririz. Ancak genel olarak merak edenler için bilgi vereceğiz. Nişasta ve su bir tencerenin içerisinde, devamlı karıştırılarak pişirilir. Katı kıvama geldiğinde bir cam kabın içerisine alınır ve buzdolabında 4 saat kadar tutulur. Daha sonra küp şeklinde kesilip kaseye konulur. Üzerine sırasıyla güllü şerbet, rendelenmiş buz, muz veya istenen meyveler ve pudra şekeri ilave edilir.

0 yorum:

Yorum Gönder