7 Ağustos 2018 Salı

New York Hakkında İlginç Bilgiler

ABD’nin en ilgi çekici şehri hiç şüphesi New York’tur. Yazımızda New York hakkında az bilinen bazı ilginç bilgileri paylaşıyoruz.



Amerika Birleşik Devletleri, kapitalizmin merkezi olarak elbette sermayenin ve onun araçlarının en çok öne çıkardığı ülke oluyor. Bu en popüler ülkedeki en ilgi çekici şehir ise New York olarak öne çıkıyor. Bu yazımızda New York hakkında ilginç bilgilerden birkaçını sizlerle paylaşıyoruz.

New York'ta 8 milyondan fazla insan yaşıyor. Bu, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki her 38 kişiden 1'inin burada yaşadığı anlamına geliyor.

Şehrin sembolü olan Özgürlük Heykeli Fransa tarafından hediye edildi. 1886 yılında 100. yıl kutlamaları yapan Amerika Birleşik Devletleri'ne bu dev anıt armağan edildi. Heykel, 214 sandıkta toplam 350 parça olarak taşındı. Bu parçaların birleştirilmesi tam 4 ay sürdü.

özgürlük heykeli new york


New York'ta 800'den fazla dil konuşuluyor. Bu muhtemelen dünyada bir şehirde konuşulan en fazla farklı dil anlamına geliyor. Nüfusun 10’da 1’, İngilizce dışında başka bir dili konuşuyor.

Birleşmiş Milletler, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra 1952'de New York şehrinde kuruldu.

Şehirdeki Federal Reserve Bank, dünyanın en büyük altın deposuna sahip yer olarak biliniyor. Yerin 80 metre altındaki depoda 90 milyar dolar değerinde altın bulunuyor.
İstiridye, 19. yüzyılda burada çok popülerdi. Kabuklar Pearl Street'i (İnci Sokağı) döşemek için kullanılıyordu. Ayrıca Trinity Kilisesi'nin duvarlarında da kullanılıyorlardı.

New York Halk Kütüphanesi 50 milyondan fazla kitaba ve bazı diğer eşyalara ev sahipliği yapıyor. Bu yer, Kongre Kütüphanesi'nden sonra ABD’nin en büyük ikinci kütüphanesidir. Aynı zamanda dünyanın en büyük 3. kütüphanesidir.

Amerika'daki ilk pizzacı, 1895'te bu şehirde açıldı. 60’lı yıllardan bu yana, bir dilim pizza fiyatı, bir metro bileti ile aynı fiyata endekslendi. Hatta bu durum ekonomiye pizza prensibi olarak girdi.

New York’un Brooklyn ilçesi bir şehir olsaydı, Amerika Birleşik Devletleri'nin dördüncü büyük şehri olabilirdi. Queens de bu durumda dördüncü sırada yer alacaktı.

Times Square, adını New York Times’tan almıştır. Meydan 1904'te Times adını alana kadar Longacre Square adıyla biliniyordu.



New York, 1789’da ABD’nin ilk başkenti oldu.

Asya dışında en fazla Çinli nüfusu New York'ta bulunuyor. Aynı şekilde İsrail kentleri dışında en fazla Yahudi nüfusu da burada bulunuyor.


0 yorum:

Yorum Gönder