Gazlı İçecek Nedir?
Gazlı içecekler, İngilizce’de “carbonated drinks” olarak
anılır. Bunun nedeni ise karbondioksit gazı içermesidir. Gazın, içecek içerisinde
çözüldüğü sürece karbonasyon denir. Bu işlem, karbondioksitin yüksek basınçta içeceğe
enjekte edilmesi ve daha sonra kabın tamamen dış ortamdan izole edilmesini
içerir. Karbondioksitin çözünürlüğü düşük basınç altında daha az olduğu için
çözülmüş gaz, bildiğimiz gibi içeceğin kabı açıldığında ve basınç boşaldığında
kabarcıklar olarak çıkar.
Su içinde çözünebilen en fazla karbondioksit miktarı her litre
başına 8 gramdır. Bunun fazlası sadece içecek basınç altındayken içeride
kalabilir. Kabın içindeki gaz serbest bırakıldıktan sonra karbondioksit kaçmaya başlar.
Bu meşrubatların içerdiği yapay karbonatlaşma, 1767 yılında
İngiltere'de Joseph Preistley tarafından başlatıldı. İlk ticari faaliyet 1783
yılında İsviçre'de, maden suyunu gazlı içecek haline getiren Jacob Schweppes
tarafından yapıldı.
Gazlı İçeceklerin İçinde Neler Vardır?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi en bilinen madde karbondioksittir. Gazlı içeceklerin içine ne olduğu sorulduğunda verilecek yanıt
muhtemelen karbondioksit olacaktır. Ancak elbette gazozlar, maden suları farklı
maddeler de içermektedir.
Karbon dioksitin yanı sıra gazozların içinde bol miktarda
şeker bulunur. Ayrıca gazozların içeriğinde kafein ve teobromin, fosforik asit,
sitrik asit, sodyum sitrat, sodyum benzoat, asorbik asit gibi pek çok etken
madde bulunur.
Gazlı İçeceklerin Zararı Var Mıdır?
Bu çok tartışılan ancak aslında bir kesinlik taşıyan bir
sorudur. Zira bu meşrubatların elbette zararlı vardır. Bunlardan biri, midenin fazla
karbondioksit tutmaya yetecek yapıda olmaması ve ayrıca içerdiği asitler
nedeniyle de reflü, ülser gibi rahatsızlıklara yol açmasıdır. Ayrıca
içerdikleri şeker yüksek fruktozlu mısır şurubu gibi maddelerden elde edilir ve
bu maddeler kolesterol, obezite, şeker hastalığı gibi birçok ciddi rahatsızlıklara
neden olabilir.
0 yorum:
Yorum Gönder