12 Ağustos 2018 Pazar

Gazlı İçeceklerin İçeriğinde Neler Vardır?

Gazlı içecekler en çok tüketilen meşrubatlar arasında yer alıyor. Peki gazlı içeceklerin içeriğinde neler vardır? Kola, Fanta gibi gazozların içeriği nedir? Hadi ipucu bilgileri yazımızda yer alıyor.

Özellikle yaz mevsiminde, içecekler oldukça fazla tüketiliyor. Sıcak günlerde gazlı içeceklerin içeriğinde yer alan zararlı maddelere rağmen birçok insanın tercihi yine bu meşrubatlar oluyor. Hakkında birçok iddia olan, doktorlar ve araştırmacılar tarafından sağlığa zararlı etkili olduğu söylenen gazlı içeceklerin içeriği tartışılıyor. Hadi ipucu olarak da yarışmacıların aradığı gazlı içeceklerin içerisinde neler vardır sorusuna yanıt veriyoruz.

gazlı içeceklerin içeriği

Gazlı İçecek Nedir?

Gazlı içecekler, İngilizce’de “carbonated drinks” olarak anılır. Bunun nedeni ise karbondioksit gazı içermesidir. Gazın, içecek içerisinde çözüldüğü sürece karbonasyon denir. Bu işlem, karbondioksitin yüksek basınçta içeceğe enjekte edilmesi ve daha sonra kabın tamamen dış ortamdan izole edilmesini içerir. Karbondioksitin çözünürlüğü düşük basınç altında daha az olduğu için çözülmüş gaz, bildiğimiz gibi içeceğin kabı açıldığında ve basınç boşaldığında kabarcıklar olarak çıkar.



Su içinde çözünebilen en fazla karbondioksit miktarı her litre başına 8 gramdır. Bunun fazlası sadece içecek basınç altındayken içeride kalabilir. Kabın içindeki gaz serbest bırakıldıktan sonra  karbondioksit kaçmaya başlar.

Bu meşrubatların içerdiği yapay karbonatlaşma, 1767 yılında İngiltere'de Joseph Preistley tarafından başlatıldı. İlk ticari faaliyet 1783 yılında İsviçre'de, maden suyunu gazlı içecek haline getiren Jacob Schweppes tarafından yapıldı.

Gazlı İçeceklerin İçinde Neler Vardır?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi en bilinen madde karbondioksittir. Gazlı içeceklerin içine ne olduğu sorulduğunda verilecek yanıt muhtemelen karbondioksit olacaktır. Ancak elbette gazozlar, maden suları farklı maddeler de içermektedir.

Karbon dioksitin yanı sıra gazozların içinde bol miktarda şeker bulunur. Ayrıca gazozların içeriğinde kafein ve teobromin, fosforik asit, sitrik asit, sodyum sitrat, sodyum benzoat, asorbik asit gibi pek çok etken madde bulunur.

Gazlı İçeceklerin Zararı Var Mıdır?

Bu çok tartışılan ancak aslında bir kesinlik taşıyan bir sorudur. Zira bu meşrubatların elbette zararlı vardır. Bunlardan biri, midenin fazla karbondioksit tutmaya yetecek yapıda olmaması ve ayrıca içerdiği asitler nedeniyle de reflü, ülser gibi rahatsızlıklara yol açmasıdır. Ayrıca içerdikleri şeker yüksek fruktozlu mısır şurubu gibi maddelerden elde edilir ve bu maddeler kolesterol, obezite, şeker hastalığı gibi birçok ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.


0 yorum:

Yorum Gönder