24 Ağustos 2018 Cuma

Söğüt İlçesi Hangi İle Bağlıdır? Söğüt Nereye Bağlıdır?

Hadi ipucu sorusu olarak yarışmacılara Osmanlı’nın başkenti Söğüt sorulacak. Bu yazımızda Söğüt hangi ile bağlı bir ilçedir, Söğüt nerededir sorularını yanıtlayıp, Söğüt hakkında bilgiler vereceğiz.

söğüt hangi ile bağlıdır


Merak Konuları olarak yarışmacılara Hadi ipucu bağlantımız üzerinden, ipucu soruları hakkında bilgiler veriyoruz. 24 Ağustos akşamı yapılacak yarışmada ipucu tarihten gelecek. Bu yazımızda Söğüt nerededir, nereye bağlıdır, Söğüt ilçesi hangi ile bağlıdır gibi muhtemel soruları yanıtlayıp, Osmanlı’nın ilk başkenti olan bu yer hakkında kısa bilgiler vereceğiz.

İpucu, Hadi İnstagram sayfasında şu şekilde açıklandı: “Bugünkü ipucumuz hepimizin az çok aşina olduğu Osmanlı Tarihi'nden geliyor. Bu dev imparatorluğun kurulduğu günlere bir yolculuk yapalım. Osmanlı Beyliği'nin ilk başkenti olan Söğüt kasabasını duymuş muydunuz? Acaba bu tarihi önem taşıyan kasaba günümüzde hangi ile bağlı bir ilçe olarak geçmektedir?”


Söğüt Hakkında Bilgiler

Söğüt, Osmanlı Beyliğinin ilk başkentidir. Eski adı Thebasion’dur. İlk olarak Selçuklu komutanı Ertuğrul Gazi tarafından ele geçirilmiş ve Domaniç ile birlikte kendisine verilmiştir. Kuruluş döneminde önemli yere sahiptir. Şehy Edebali, Dursun Fakıh, Ertuğrul Gazi gibi önemli tarihi karakterler burada iz bırakmıştır.

İlçe Kurtuluş Savaşı sırasında büyük zorluklar yaşamıştır. Yunan askerleri tarafından milli mücadele döneminde 3 kez işgal edilmiştir. 1922 yılında ise işgal sonrasında yanmıştır. 6 Eylül 1922 tarihinde Söğüt, düşman işgalinden kurtarılmıştır.

Günümüzde Söğüt ilçesinin nüfusu 20.000 civarındadır. Bunun 15.000 kadarı ilçe merkezinde, 5.000 kadarı ise köylerde yaşamaktadır. Şehirde kuyulu mescit, Darul Eytam, Hamidiye Camii, Ertuğrul Gazi Türbesi gibi pek çok tarihi eser bulunmaktadır. Ayrıca her yıl geleneksel olarak düzenlenen Ertuğrul Gazi’yi anma ve Yörük Şenlikleri önemli yere sahiptir.

Söğüt hangi ile bağlı bir ilçedir?

Söğüt ilçesi, günümüzde Bilecik ilimize bağlı bir ilçedir. Osmanlı Beyliği’nin ilk başkenti olduktan sonra, ilerleyen dönemlerde Sultanönü Sancağı’nda bağlanmıştır. Bir bucak olarak yerleşim yeri olmaya devam eden Söğüt, daha sonra sırasıyla Anadolu vilayeti Bursa Sancağı’na ve Ertuğrul Sancağı’na bağlanmıştır.


1 yorum: