5 Ağustos 2018 Pazar

,

Kaslan Nedir? Aslan Kaplan Birleşimi Hakkında İlginç Bilgiler

Aslan ile kaplan birleşimi sonucunda ortaya çıkan kaslan, birçok kişi tarafından merak ediliyor. Kaslan gerçek midir? Kaslan nedir? Bu hayvanlar hakkında ilginç bilgileri derledik.

Kaslan, elbette kulağa ilginç gelen bir isim. Bu cins bir erkek aslanın ve bir dişi kaplanın melez yavrularıdır ve doğal ortamda bulunmazlar. İngilizce “lion” ve “tiger” kelimelerinin birleşiminden oluşan “liger” terimi ilk kez 1930'larda ortaya çıktı. Aslan kaplan birleşimi için Türkçe’de kaslan terimi kullanılıyor. Yazımızda kaslanlar hakkında ilginç bilgileri bir araya getirdik.

10. Kaslan Nedir? 

Tarihi ve Kökenleri Son yıllarda, “kaslancılar” onu en tuhaf yaratıklardan biri olarak gündeme getirdi. Bu hayvanların kökenlerini tespit etmek için nispeten zordur. Kaslan türü için ilk tasvirler Hindistan'da, İngilizler döneminde başlamış gibi görünüyor. Bu dönemden sonra çeşitli sanatçılar ve zoologlar tarafından birçok resim ve liger tasvirleri ortaya çıktı. 1837'de iki bebek kaslan doğdu ve Kral IV. William ve Kraliçe Victoria'ya verildi.

Daha sonra 1897'de Almanya'nın Hamburg kentinde üç yavru daha doğdu. Bu türden aslan kaplan birleşimi olarak bahseden ilk kişi, 1902'de Animal Life ve Nature of Nature dergisinde yazdıkları AH Bryden oldu. Güney Afrika'daki Bloemfontein Hayvanat Bahçesi ise 1935 yılında bu cinse ev sahipliği yapan ilk yer olarak kayda geçti. Bugün, ligerler dünyanın dört bir yanındaki hayvanat bahçelerinde (çoğunlukla ABD’de) bulunuyor. 

9. Temel Özellikleri

ligre


Daha önce de söylediğimiz gibi, kaslanlar erkek aslanların ve dişi kaplanların yavrularıdır. Bugün, bu melez hayvandan yaklaşık 200 adet vardır. Az sayılarından dolayı, bir liger'in tüm özelliklerini büyük bir doğrulukla belirlemek oldukça zordur. Yine de, ortalama bir kaslan; aslan veya kaplana göre çok daha büyük ağırlığa ve uzunluğa sahiptir. Bununla birlikte, obeziteye eğilimlidirler ve tek bir oturmada 100 kilo kadar et yiyebilirler. Bu nedenle, bakıcılar genellikle günde 25 ila 30 poundluk yiyecekle beslemektedir. 

Günümüzde yaşayan çoğu liger, aslanların ve kaplanların bir arada tutulduğu esaret altında meydana gelen kazara çiftleşmenin sonucu olmuştur. Ayrıca karada yaşayan en büyük etçil hayvan ve filden sonra dünyanın en büyük ikinci hayvandır. (Ayılar omnivor olduğu için bu sıralamaya girmez) 

8. Görünüm ve Kişilik 

Aslanlar ve kaplanlar farklı yaşam tarzına ve farklı yaşam alanlarına sahip kedi türleridir. Farklı görünüp farklı davranırlar. Ligerler ise, her iki türden de özellikler barındırır. Büyük, kaslı bir vücuda sahipler ve kürkleri kumlu, koyu sarı bir renge sahiptir. Baş ve vücut yapısı, bir aslanınkine daha çok benzer. Erkek aslanınki kadar büyük ya da etkileyici olmasa da, yeleleri çıkabilir. Ancak kuyrukları bir kaplanınkine benzer. 

Kükremeleri aslana benzese de ondan farklıdır. Bazı durumlarda bir kaplan gibi de ses çıkarabilir. Kaslanlar oldukça sosyal birer hayvanlardır. Mükemmel yüzücülerdir ve kaplanlar gibi su etrafında olmaktan hoşlanırlar. Şaşırtıcı olsa da, ebeveynlerinden daha uysaldırlar. 

 7. Doğadaki Kaslanlar 

Bugüne kadar, vahşi yaşamda var olan kaslanlara ait resmi veriler yoktur. Söylenen şeylerin çoğu söylentiler ve spekülasyonlardan başka bir şey değildir. Hindistan’da 19. yüzyıldan itibaren, hem aslanlardan hem de kaplanlardan daha büyük olan bazı "büyük kahverengi kedilerin", kırsal alanda gezindikleri görülmüş ve bunların “liger” oldukları yönünde spekülasyonlar yapılmıştır. Yani teoride de olsa, kaslanların vahşi, insan müdahalesinden tamamen bağımsız olarak yaşamaları mümkündür. 

Bazı bilim insanları ligerlerin vahşi doğada hayatta kalamayacağını söyler. Aslında, normal şartlarda bu mümkün olabilir. Bir liger avını kolaylıkla kovalayabilir ve saatte 96 km hıza kadar ulaşabilir. Bu yüzden gücü ve büyüklüğü sayesinde kolayca avlanabilir. Sosyal hayvanlar olmaları ve yüzmekten hoşlanmaları da göz önüne alınırsa, vahşi doğada da aslanlar ve kaplanlar üzerinde bir hakimiyete sahip olabilirler. 

 Ancak bunların vahşi hayatta yaşamasına izin vermeyebilecek çeşitli faktörler vardır. Bunlardan biri, büyük boyutları nedeniyle avlanmakta ve bu avlarla besin yeterliliği sağlayabilmekte zorlanmaları olasılığıdır. Bir başka neden ise, melez bir tür oldukları için üreme ihtimallerinin olmamasıdır. Bugüne kadar hiçbir erkek kaslan, bir yavru üretmekte başarılı olmamıştır. Ayrıca hiçbir zaman saf bir liger yavrusu doğmadı. Ancak henüz az sayıda oldukları için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duymaktadır.


liger


6. Tigonlar 

Aslanlar ve kaplanlar birbirleriyle üreyebilirler çünkü genetik olarak, kromozom sayıları çiftleşip yavru üretmek için uygundur. Liger bir erkek aslanın ve bir kaplanın yavrusudur. Bir erkek kaplanın ve bir dişi aslanın yavrularına ise “tigon” denmiştir. Bugün, tigonların sayısı, ligerlerden çok daha azdır. Tigonlar da ligerler gibi her iki ebeveynin özelliklerini sergiler. Bununla birlikte, iki melez tür arasındaki en büyük fark, tigonların genellikle bir aslan ile aynı büyüklükte olması, kaslanların ise daha büyük olmasıdır. 

 5. Titigon, Tiliger, Litigon ve Liliger 

Bu melezler bir aslan ve bir tigon ile sonuçlanan bir tigon ya da bir kaplan ve bir kaplan ile sonuçlanan bir tigon arasındaki melezleşmenin bir sonucudur. Fakat tüm bu durumlarda tigonlar ve ligerler dişi iken, kaplanlar ve aslanlar erkekti. Bu durumların her birinde, yavrular babasının türünün ve özelliklerinin daha fazla özelliğini sunar, çünkü bu genler tüm yapının % 75'ini temsil eder. Bu türler elbette birer fantezi ürünüdür. 

4. Davranışsal Sorunlar 

Bu kedi türlerinin melezlenmesinin mutlaka bazı yan etkileri olacaktır. Kısırlık sorunu mevcuttur. Kaslanlar, iki farklı davranış şeklinde sahip iki farklı türün ürünü olduğu için, duygusal veya davranışsal çatışmalar sergilenebilir. Dişi aslanlar gibi kız kardeş bağı kurmak için karışık hislerden geçerken, aynı zamanda kaplanlar gibi işbirliğine karşı tahammülsüzlük sergileme olasılığı vardır. Ayrıca kendi türünden farklı özellikler sergileyen bu ilginç tür, anneleri tarafından da reddedilebilir. Hem görünüşü hem de davranışları kendisine benzemeyen bu yavru karşısında ebeveynler saldırgan bir tutuma girebilir. 

3. Nadir Beyaz Kaslan 

Beyaz bir aslan ya da beyaz bir kaplanı görmek gerçekten bir doğa harikasıdır. Beyaz bir liger de bu yüzden çok aranmıştır. 2013 yılında, Güney Carolina'da dört beyaz liger doğdu. Başka yerlerde de bunların olduğuna dair söylentiler olsa da bunlar kanıtlanmamıştır.




2. Katil Liger 

Ligerler aslanlardan veya kaplanlardan daha barışçıl olarak biliniyor. Ancak esaret altında yetiştirilmelerinin de etkisiyle, inanılmaz derecede tehlikeli hayvanlar olabilir. 2008 yılında ABD’de bir bakıcı olan Peter Getz bir kaslan olan Rocky’nin yanına girdi. Normal şartlarda Rocky, dışarıdan bir direk yardımıyla beslenirdi. Peter Getz o gün bu kuralı göz ardı etmiş ve dev liger tarafından saldırıya uğramıştır. Saldırıdan ağır yaralarla kurtulan 32 yaşındaki Getz, ertesi gün hayatını kaybetti. 

 1. Tartışmalar

Herkes bu melez kedilerin varlığından memnun değildir. Birçok insan esaret altında yetişen, daha yüksek doğum kusurları ve hormonal dengesizliklere sahip olabilen, depresyona yatkın olduğu iddia edilen bu hayvanlar için endişe duymaktadır.

1 yorum:

  1. Türkiyede ligçileri de görmeyi çok isterim. Ligerler dünyanın en büyük kedileridir.

    YanıtlaSil