17 Ağustos 2018 Cuma

Tesla ve Edison Rekabeti Hakkında Bilgiler - Elektrik Akımları Savaşı

Bu öğlenin Hadi ipucu sorusu belli oldu. Soru Tesla ve Edison ile ilgili olacak. Tesla Edison rekabeti hakkında elektrik akımlarıyla ilgili bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Tesla Edison rekabeti ve elektrik akımlarıyla ilgili birçok efsane vardır. Nikola Tesla ve Thomas Edison, tarihi değiştiren iki elektrik mühendisliği dehası olarak tanınıyor. Ama ikisi arasında da bir elektriklenme olduğunu tüm dünya biliyor. Hadi ipucu olacak soru hakkında olası yanıtları, yine Merak Konuları olarak bir araya getirdik. Hadi ipucu sayfamızdan her günün ipucunu bulabilirsiniz.

Tesla ve Edison Rekabeti

1884 yılında Tesla, ABD’ye ünlü mucit ve iş dünyası devi Thomas Edison'a bir başvuru mektubu ile geldi. Edison'un DC (doğru akım) elektrik işleri hızlı bir şekilde ülkede baskın hale gelmişti. Edison Tesla'yı işe aldı ve ikisi birlikte çalışarak Edison'un icatlarında iyileştirmeler yaptılar.


tesla edison rekabeti


Bununla birlikte, birkaç ay sonra Tesla ve Edison, son derece farklı kişilikleri nedeniyle çelişen bir iş-bilimsel ilişkiden dolayı yollarını ayırdı. Edison, pazarlama ve finansal başarıya odaklanan bir güç figürüydü. Ancak Tesla piyasada etkisizdi. Onun işi fikirleriydi ve piyasa ortamında savunmasızdı.

1885 yılında Edison ile yollarını ayırdıktan sonra Tesla, Tesla Elektrik Işık Şirketi için destek aldı. Yatırımcıların kendisinden istediğini gerçekleştirmesine rağmen projenin başarılı bir şekilde tamamlanmasından sonra Tesla girişimden çıkarıldı ve bir süre hayatta kalabilmek için el emeği ile tamirci olarak çalışmak zorunda kaldı.



1887 yılının sonunda alternatif akım (AC) için patent başvurusunda bulunan Tesla, kariyerinde zirve noktasına ulaşmıştır. Ancak bu durum doğru akımın sahibi Thomas Edison’un hoşuna gitmeyecektir. İşte ikili arasındaki rekabet bu şekilde başladı.

Elektrik Akımlarıyla İlgili Rekabetleri

Yukarıda belirttiğimiz gibi Edison doğru akım (DC) patentine sahipti. Tüm ülkeye doğru akımı satmak istiyordu. Ancak Tesla alternatif akımı (AC) bulmuştu. Alternatif akımı tüm ülkeye ücretsiz ve daha kolay bir şekilde dağıtabileceğine inanan Tesla, bazı girişimlerde bulundu. Ancak çevresi, parası, birçok çalışanı olan elektrik devi Edison, elektrik dehası Tesla’ya karşı galip geldi. Bugün hala Edison’un doğru akımını kullanıyoruz.

Tesla'nın icatları, bugün modern iletişim sistemlerinin belkemiğidir. Ancak bu elektrik dehası Sırp bilim insanı, birçok icat ve patentine rağmen, 1943'te yoksul bir adam olarak öldü.


0 yorum:

Yorum Gönder