22 Ağustos 2018 Çarşamba

Elektrik Dalgalarını Ses Dalgalarına Çeviren Cihaz Nedir?

22 Ağustos öğlen Hadi ipucu açıklandı. Buna göre elektrik dalgalarını ses dalgalarına çeviren cihaz yarışmacılara soruldu. Sesleri daha yüksek veya farklı duymamızı sağlayan bu cihaz nedir?

Hadi Bilgi Yarışması’nda 22 Ağustos saat 12:30’daki yarışmanın ipucu belli oldu. Buna göre yarışmacılara sorulacak bir soru, elektrik dalgalarını ses dalgalarına çeviren cihaz nedir, şeklinde olacak. Bu soruya yanıt ararken, sayfamıza giren yeni kullanıcılar için hatırlatmak isteriz: her yarışmadan önce Hadi ipucu bağlantımızdan ipucu hakkında en doğru bilgilere ulaşabilirsiniz.



İpucu yarışmacılara aşağıdaki resim ile birlikte şu şekilde açıklandı: “Gün içerisinde sık sık kullandığımız bazı elektronik aletlerin nasıl çalıştığını biliyor muyuz? Mesela fotoğrafta gördüğünüz cihazlar sesleri daha yüksek veya farklı bir şekilde duymamızı sağlar. Elektrik dalgalarını ses dalgalarını çeviren bunlardan hangisi olabilir acaba?”

hoparlör

Çeviriciler

Elektrik dalgalarını ses dalgalarına çeviren cihazlar ve bunun tam tersini yapanlara genel olarak elektromekanik güç çevirici denir. Bunlardan bazıları bir elektrik sinyalini ses dalgalarına dönüştürürken, bazıları da ses dalgasını bir elektrik sinyaline dönüştürür. Bu cihazların tümüne transdüser de denir.

Cevap

Elektrik dalgasını ses dalgasına çeviren cihazlara en iyi örnek hoparlördür. Böyle bir soru karşımıza çıktığında muhtemelen bize hoparlör sorulacaktır. Bazı durumlarda hoparlörler her iki yönde de çalışsa da bu istisnai bir durumdur.

Hoparlörler ses dalgasına yönlendirme yaparak, bir sesin veya sinyalin daha yüksek ve farklı şekilde duyulmasını sağlar. Mikrofon ise tam tersi yönde bir çeviricidir. Mikrofonlar ses dalgalarını elektrik sinyallerine çevirir. Eğer sesin daha yüksek çıkması isteniyorsa bu elektrik dalgalarını tekrar ses dalgasına, bir hoparlör yardımıyla çevirmek gerekecektir.


0 yorum:

Yorum Gönder