16 Ağustos 2018 Perşembe

Porte Nedir? Müzikte Porte Çizgileri ve Aralıkları Hakkında Bilgiler

Hadi ipucu bu akşam müzikle ilgili olacak. Bu yazımızda porte nedir? Porte çizgileri ve aralıkları nasıldır? Portede kaç çizgi ve aralık vardır gibi muhtemel sorulara yanıt arıyoruz.



Bu akşam Hadi Bilgi Yarışması, müzik ve sinema sorularından oluşan farklı bir konseptle karşımıza çıkacak. Hadi ipucu ise müzik konusundan geldi. Muhtemel sorular porte nedir, porte çizgileri ve aralıkları kaç tanedir gibi sorular olacaktır. Bu yazımızda bu muhtemel sorulara yanıt ararken, notaları ve porteyi daha yakından tanıyacağız.

Hadi ipucu yarışmacılara bu şekilde açıklandı: “Hadi bu akşam ‘’Film ve Müzik Gecesiyle’’ 20:30’da. İpucumuz müzikten gelsin o zama… Müziğin yazıya dökülmesi için kullanılan bazı araçlar var. Notalar portenin üzerine yerleştiriliyor. Porteyi biraz yakından tanıyalım. Çizgileri ve aralıkları desek?

Porte nedir?

Müzikte porteyi çokça duymuşuzdur. İngilizce’de musical staff veya music stave olarak adlandırılır. Porte, bir tanım olarak müzikal seslerin, notaların ve ses olaylarının zaman çizgisini ifade eder. Portede üst sıralarda yer alan notalar daha ince, daha altlarda yer alan notalar ise daha kalın, daha yüksek sesleri canlandırır.

Porte kaç çizgi ve aralıktan oluşur?



Porte hakkında en temel ve öncelikle bilinmesi gereken şey belki de budur. Müzik notalarının yer aldığı porte, 5 çizgiden ve 4 aralıktan oluşur. Müzikte hangi sesin, çıkarılacağını belirtmek için bu çizgilere ve aralıklara notlar yerleştirilir. Notalar porte üzerinde birbirinin yanına yerleştirilerek, icra edildiğinde melodiyi oluşturur.

porte çizgileri ve aralıkları


Her gün Hadi ipucu konusunda ilk bilgiyi takipçilerimize veriyoruz. Bu şekilde hem biz, hem yarışmacılar yeni bilgiler öğrenirken hem de yarışmada bir soruluk avantaj elde ediyoruz. Her yarışmadan önce Merak Konuları sitemizin Hadi İpucu sayfasını ziyaret ederek ipucundan haberdar olabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder