20 Ağustos 2018 Pazartesi

Kadın Flamenko Sanatçıları Hangi Aksesuarları Kullanır? Hadi İpucu Flamenko Aksesuarları

Bugünkü Hadi ipucu Flamenko aksesuarları hakkında olacak. Kadın Flamenko sanatçıları ne gibi aksesuarlar kullanır, Flamenko nedir gibi sorulara yanıt arıyoruz.

Merak Konuları sayfası olarak Hadi Bilgi Yarışması yarışmacılarına Hadi ipucu konularında yardımcı olmaya devam ediyoruz. Günün ipucu Flamenko aksesuarları hakkında olacak. Yazımızda kadın Flamenko sanatçıları hangi aksesuarları, Flamenko hakkında bilgiler gibi konulara değineceğiz. Bizi takip etmek için tarayıcınızdan Hadi ipucu kategori sayfamızı favorilerinize ekleyebilirsiniz.



İpucu şu şekilde açıklanmıştı: “Bugünkü ipucumuz isyanın, başkaldırının ve tutkunun sanatı olan flamenkodan geliyor. İspanyollarla özdeşleşmiş; şarkı, dans ve müziğin birleşmesiyle oluşan bir sanat olduğunu az çok biliyoruz. Peki özellikle kadın flamenko sanatçıları ne gibi aksesuarlar kullanıyorlar acaba? Bir de guzel haberimiz var. Instagram hesabımızın takipçi sayısının 300.000’i geçmesinin şerefine yarın akşam 20:30’da yapılacak büyük ödüllü Hadi’den önce 1’er joker hesaplarınıza tanımlanmış olacak. Güle güle harcayın.

Flamenko nedir?

Flamenco üç bölümden oluşan İspanyol sanatıdır. Bu sanatta ve aynı isimli dansta gitar ("guitarra"), şarkı ("cante") ve dans ("baile") bir aradadır. Flamenko, İspanya'nın güneyinde doğmuştur. Ancak Latin Amerika, Küba gibi birçok bölgeye ait dünya kültüründen etkilendiği düşünülmektedir.

kadın flamenko aksesuarları

Flamenko aksesuarları nelerdir?

Flamenko’da kadın sanatçılar bazı aksesuarlar kullanır. Özellikle 4 aksesuar en çok bilinenlerdir. Bunlar orijinal isimleriyle Abanico, Manton de Manila, Castanuelas ve Baston’dur. İpucu bugün çok net şekilde bir cevap içermediğinden, muhtemel sorular için bu 4 aksesuar hakkında bilgileri yazımızın devamında paylaşıyoruz.

Abanico

Bu kelimenin dilimizdeki karşılığı yelpazedir. Birçok kadın Flamenko sanatçısının elinde, genellikle kırmızı renkte olan bu yelpazeleri görürüz. Hatta Flamenko dendiğinde aklımıza ilk gelen aksesuar da yelpaze yani orijinal ismi ile Abanico’dur.

Manton de Manila

Bunu ipek şal şeklinde çevirebiliriz. İpek şal, İspanya'ya dışarıdan gelen ilk kıyafetlerden biriydi. Ancak kadınlar, kısa bir süre sonra Çin’den gelen bu şalları kendi zevklerine uyacak şekilde değiştirdi. Bu şekilde uzun saçaklı, Flamenko’nun sembol görüntülerinden biri haline gelen Manton de Manila ortaya çıktı.

Castanuelas

Bu kelime kastanyet olarak çevrilmiştir. Ancak açıkçası daha bilindik bir çeviriyi aramadık değil. Kastanyet bir ipe bağlı 2 içbükey ahşap kabuktan oluşan vurmalı çalgıdır. Castanuelas, enstrümanı yapmak için kullanılan kestanenin İspanyolca’sından türetilmiştir.

Her castanuelas farklı bir sahaya sahiptir. Altta bulunan parçasına solda tutulur ve adı maçodur. Sağda ve üstte tutulan parçaya ise hembra denir. Geleneksel olarak kastanyet aslında Flamenkoda değil, bölgeye ait folklorik dansların bir parçası olarak kullanılmıştır.

Baston

Bu aslında bildiğimiz bastondur. Eski zamanlarda pek çok İspanyol erkeği tarafından bir moda unsuru olarak taşınırdı. Baston İspanya’da birçok şarkıcı tarafından bir performans sırasında kompasları işaretlemek için ve dansçılar tarafından ayak işlerine bir karmaşıklık unsuru eklemek için kullanılırdı. Flamenko dansında da sıklıkla kullanılır.

1 yorum: