2 Eylül 2018 Pazar

Düğünlerde Safranla Yapılan Osmanlı Tatlısı Nedir? 2 Eylül Hadi İpucu

2 Eylül Hadi ipucu İnstagram hesabından açıklandı. Buna göre eskiden sünnet düğünlerinde yapılan Osmanlı tatlısı sorulacak. Hadi ipucu safrana yapılan Osmanlı tatlısı yazımızda yer alıyor.



2 Eylül Hadi ipucu açıklandı. Hadi İnstagram sayfasından duyurulan Hadi ipucu sorusu eskiden düğünlerde yapılan bir tatlı hakkında olacak. Bu yazımızda eskiden özellikle sünnet düğünlerinde yapılan Osmanlı tatlısı hakkında bilgiler vereceğiz. Safranla yapılan Osmanlı tatlısı nedir sorusunu yanıtlayacağız.

Hadi ipucu İnstagram’dan şöyle açıklandı: “Eskiden bu tatlısız düğünlere, özellikle sünnet düğünlerine düğün denmezmiş. Bir Osmanlı tatlısı... Biraz daha kolaylaştırırsak bu rengi almasındaki en önemli malzeme de safrandır. Acaba ne olabilir?”

zerde

Safranla yapılan Osmanlı tatlısı

Rengini safrandan alan tatlı, Hadi ipucu sorusu olarak sorulacak. Bu tatlı günümüzde Konya bölgesinde hala yapılmaktadır. Tarihi Osmanlı dönemine dayanır. Düğünlerde, sünnet düğünlerinde, mevlütlerde ve bunların yanı sıra fakirlere dağıtılan yemeklerde verilirdi.

Zerde nedir?

Yukarıda ve ipucunda bahsedilen Osmanlı tatlısı Zerde’dir. 1400’lü yıllardan bu yana yapılan zerde, sütlaca benzeyen bir tatlıdır. Malzemeleri ve hazırlanış şekilleri sütlaçla hemen hemen aynıdır. Ancak rengi beyaz değil, sarıdır. Bu sarı rengi almasının nedeni ise yapımında kullanılan safrandır. Ancak safranın yerine bir baharat olan zerdeçal da kullanılmaktadır.

Zerde isminin sözlük anlamı safranla yapılan bir çeşit şekerli pirinç peltesidir. Bu ismin etimolojik kökenine bakıldığında Farsça’dan geldiği görülüyor. Farsça’da altın anlamına gelen “zer” kelimesinden türetilmiştir. Bunun nedeni de yukarıda bahsettiğimiz gibi, safrandan kaynaklanan sarı rengidir.


0 yorum:

Yorum Gönder