6 Eylül 2018 Perşembe

Bisiklet Yarışlarının En Prestijlisi Nerede Yapılıyor? Adı Nedir?

by


Hadi Bilgi Yarışması’nda bu akşam spor gecesi olacak. Çok beğenilen spor gecelerinden 6 Eylül Hadi ipucu da İnstagram hesabından yayınlandı. Buna göre bu yazımızda bisiklet yarışlarının en prestijlisi nerede yapılıyor, en prestijli bisiklet yarışının adı nedir gibi soruları yanıtlayacağız. Hadi ipucu bağlantı sayfamızı favorilerinize ekleyebilir, yarışmadan önce ipucuna kolayca ulaşabilirsiniz.

İpucu İnstagram’dan şöyle açıklandı: Hadi bu akşam Spor Gecesi’yle 20:30’da. Bisiklete binmek çocukken ilk öğrendiğimiz şeylerden biridir. Peki hiç bu sporu yapmayı düşünmüş müydünüz? Düşünmediyseniz de hiç izlediniz mi? Bisiklet yarışlarının en prestijlisi nerede yapılıyor?

fransa bisiklet turu

En Büyük Bisiklet Yarışları

Bisiklet yarışlarında, en büyük organizasyon Grand Tour’dur. Grand Tour üç büyük Avrupa profesyonel bisiklet yarışlarından oluşur. Bunlar Tour de France, Giro d'Italia ve Vuelta a Espana’dır. Bu üç yarış Toplu olarak Büyük Tur olarak adlandırılır. Her üç yarış formatı da çok haftalık yarışlar şeklinde birbirine benzerdir.

Giro d'Italia genellikle Mayıs ayında, Tour de France Temmuz ayında ve Vuelta a Espana Ağustos ve Eylül sonlarında yapılır. Vuelta önceden genellikle Nisan ayı sonunda yapılırken, 1995 yılında, mayıs ayında düzenlenen Giro d'Italia ile doğrudan rekabetten kaçınmak için Eylül ayına taşındı.

Bisiklet Yarışlarının En Prestijlisi

Yukarıda belirttiğimiz üç tur, Grand Tour organizasyonunu oluşturur. Ancak bunların içinden birisi hem en eskisi hem de en prestijlisidir. Tour de France, Grand Tour için verilen puanlar bakımından en eski ve en prestijli olan, dünyadaki en çok bilinen bisiklet sporu etkinliğidir. Giro d'Italia ise ikinci en prestijli bisiklet yarışı olarak görülür.

Tour de France, yani Fransa Bisiklet Turu haliyle Fransa’da düzenlenir. Her yıl Temmuz ayında düzenlenen yarışlar genellikle Paris’te tanıtılır. Paris’te başlayan yarışlar dağlık alanlardaki tırmanış etaplarından sonra yine başkent Paris’te sona erer.


Pavarotti’nin Sahnede Elinde Tuttuğu Aksesuar Nedir? Neden Tutar?

by

Ünlü İtalyan ses sanatçısı Luciano Pavarotti, bugün saat 12:30’da Hadi ipucu sorusu olarak yarışmacılara sorulacak. Bu yazımızda Pavarotti’nin sahnede elinde tuttuğu aksesuar nedir sorusunu yanıtlayacağız. En doğru ve gereksiz bilgiler içermeyen ipuçları için, Hadi ipucu bağlantımızı tarayıcınızda favorilere eklemeyi ve her yarışmadan önce ziyaret etmeyi unutmayın.

“İpucu şöyle sorulmuştu: “Bugünün ipucu dünyanın en büyük tenorundan geliyor. Çoğumuzun pek ısınamadığı opera türünü milyonlara sevdirmiş, popülerleşmesinde ve ilgi görmesinde büyük rol oynamıştır. Kimden bahsediyoruz; tabii ki Luciano Pavarotti… Görselde de gördüğünüz sanatçının genellikle sahnede elinde tuttuğu aksesuara dikkat!”

pavarotti mendil

Pavarotti’nin elinde tuttuğu aksesuar

Dünya çapında büyük bir hayran kitlesine sahip olan Pavarotti, sesinin yanı sıra sempatik dış görünüşü ile de dikkat çekiyordu. Onu sempatik gösteren şeylerden bir tanesi de elinde tuttuğu aksesuarı idi. Aslında bu aksesuar yalnızca bir mendildir. Ünlü sanatçı sahnede elinde hep basit bir bulundurmaktaydı.

Pavarotti neden elinde mendil tutuyordu?

Bunu sanatçının ağzından kısmen duyabiliyoruz. Pavarotti’ye göre sahnede çok efor sarfediyordu ve genetik olarak çok çabuk terliyordu. Tuzlu ter damlaları onun sanatını icra etmesine engel oluyordu. Bu nedenle Pavarotti sahnede mendil kullanıyor ve sık sık yüzünü siliyordu.

Mendil kullanması ilk başta zorunluluk olarak başladı. Ancak daha sonra bu kadar göze çarpan bir nesne, sahnede Pavarotti ile adeta bütünleşti. Mendil artık onun bir imzası haline geldi. Sanatçı da bunun farkına vardığında, elbette seyirciye sempatik gelen bu nesneyi kullanmaya devam etti.


5 Eylül 2018 Çarşamba

Rapunzel Sendromu Nedir? Hadi İpucu Rapunzel Sendromu Hakkında Bilgiler

by

Hadi Bilgi Yarışması’nda günün ipucu açıklandı. İnstagram hesabından yapılan açıklamaya göre bu akşamın ipucu sorusu Rapunzel Sendromu hakkında olacak. Biz de bu yazımızda Rapunzel Sendromu nedir sorusunu yanıtlayıp, sendrom hakkında bazı bilgiler vereceğiz. Her yarışmadan Hadi İpucu bağlantımızı ziyaret ederek ipucu sorularına ulaşabilirsiniz.

İpucu şöyle açıklanmıştı: ”Grimm Kardeşlerin yazdığı masalı hepimiz biliriz. Rapunzel uzun saçlarını kuleden sarkıtır ve prens onu kurtarır. Rapunzel’in aynı zamanda tıpta bir sendroma da adını verdiğini biliyor muydunuz? Rapunzel sendromuna bir göz atmaya ne dersiniz?”

rapunzel sendromu nedir

Rapunzel Sendromu nedir?

Rapunzel sendromu, oldukça nadir bir bağırsak hastalığıdır. Hastalık insanlarda saç yutulması sonucu ortaya çıkar. İsmini Grimm Kardeşler tarafından yazılan uzun saçlı kız Rapunzel’in peri masalından almıştır. Diğer bir adı tirkofajidir. Bazen saç koparma takıntısı olan trikotilomani ile de ilişkilendirilir. Bu sendrom yukarıda belirttiğimiz gibi nadir karşılaşılan bir hastalıktır.

Rapunzel Sendromu hakkında bilgiler

Rapunzel sendromu ismi ilk olarak 1968 yılında literatürde yer almıştır. Hastalıkta, midede yer alan kıl yumağının gövdesi ve kuyruğu vardır. Zaten bu nedenle Rapunzel'e atıf yapılmıştır. İnce bağırsakta veya sağ kolonda birikme oluşur. Küçük veya büyük bağırsak tıkanıklığına neden olur ve trikotilomani hastalarında daha çok karşılaşılır.

Rapunzel Sendromunun tehlikesi, saçın sindirilememesi nedeniyle ortaya çıkar. Sendromun tanısı endoskopi ile yapılır. Kıl yumağının boyutunu ve uzantısını belirlemek için bir CT taraması önerilir.

İnsan sindirim sistemi saçı sindiremediği için kıl yumağının cerrahi olarak alınması gerekebilir. Hastalar genellikle trikotilomani (saç koparma takıntısı) olarak adlandırılan psikiyatrik rahatsızlığın tedavisine de ihtiyaç duyar.


4 Eylül 2018 Salı

Şah, Mansur ve Davut Türleri Olan Üflemeli Müzik Aleti Nedir?

by


4 Eylül Müzik Gecesi için sorulacak Hadi ipucu sorusu belli oldu. Buna göre bu akşam şah, mansur ve davut türleri olan üflemeli müzik aleti nedir sorusuna yanıt arayacağız. Her yarışmanın ipucuna Hadi ipucu bağlantımız üzerinden kolayca ulaşabilirsiniz.

İpucu şu şekilde sorulmuştu: “resimdeki müzik aleti aslında hepimizin bir şekilde aşina olduğu bir müzik aleti. Belki de görüntüsüne bazılarımız o kadar hakim değilizdir. Biraz daha kolaylaştırırsak; Şah, Mansur ve Davut gibi türleri olan bu üflemeli müzik aletinin adı nedir acaba?”

ney türleri

Şah, Mansur ve Davut Türleri Olan Müzik Aleti

Müzik aletlerinin boylarına, ses tonlarına ve farklı özelliklerine göre türleri vardır. Üflemeli bir müzik aleti olan neyin de şah, mansur ve davut gibi türleri vardır. Buna göre Hadi ipucu sorusu olarak sorulacak sorunun cevabı ney olacaktır. Yazımızın devamında ney hakkında kısa bilgiler vereceğiz.

Ney Türleri

Ney türleri, aletin boyuna göre adlandırılır. Boya göre akorlar ve sesler değişir. En büyük ney türünün adı bolahenktir. En küçük ney türüne ise kız nısfiye adı verilir. Aşağıda görüleceği gibi şah, mansur ve davut türleri de bulunmaktadır.

Ney türleri büyükten küçüğe doğru: bolahenk, davut, davut-şah mâbeyni, şah, şah-mansur mâbeyni, mansur, mansur-kız mâbeyni, kız, yıldız, müstahsen, süpürde, bolahenk nısfiye
süpürde mâbeyni, bolahenk nısfiye, davut-nısfiye, davut-şah mâbeyn nısfiyesi, şah nısfiye, mansur-şah mâbeyni nısfiyesi, mansur nısfiye, kız-mansur mâbeyni nısfiyesi, kız nısfiye olarak sıralanır.


Geleceğe Dönüş Filminde Zaman Makinesi Olan Araçlar Nelerdir?

by

Hadi ipucu bu kez bir sinema filminden geliyor. İnstagram hesabında yayımlanan ipucuna göre bu yazımızda Geleceğe Dönüş filmi hakkında kısa bilgiler, ardından Geleceğe Dönüş filmi zaman makinesi ve bu zaman makinesi olarak kullanılan araç nedir sorularını kısaca yanıtlayacağız. Her yarışmanın ipucuna Hadi İpucu bağlantımızdan ulaşabilirsiniz.

4 Eylül Hadi ipucu şöyle duyuruldu: Geleceğe Dönüş filminde deli dolu bilim adamı Doktor Brown zamanda yolculuğu mümkün kılan bir icat geliştirmiştir. Geleceğe Dönüş film serisinde zaman makinesi olarak kullanılan araçlar nelerdir biliyor muyuz? Cevap fotoğrafta saklı…

delorean zaman makinesi

Geleceğe Dönüş Filmi

Geleceğe Dönüş, yönetmen Robert Zemeckis'in yönettiği ve senaryosunu Zemeckis ile Bob Gale’in yazdığı, 1985 yapımı bir Amerikan bilim kurgu filmidir. Filmde genç Marty Mcfly, kazayla 1955 yılına gider. Burada gelecekteki ailesini görür ve annesi kendisine romantik ilgi duyar. De Lorean zaman makinesinin mucidi Dr. Emmett "Doc" Brown; 1985 yılında dönmesi için Marty’ye yardım eder.

Geleceğe Dönüş Filmi Zaman Makinesi

Bu makinenin adı filmde DeLorean zaman makinesi olarak geçer. Geleceğe Dönüş serisinde yer alan kurgusal zaman yolculuğu aracı, bir otomobildir. Uzun metrajlı film serisinde Dr. Emmett Brown, DeLorean DMC-12 otomobiline dayanan bir zaman makinesi geliştirir.

Doc Brown, 1985 yılından gelen Marty McFly ile birlikte geçmişi değiştirmek ve zaman yolculuğunun olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için seyahat eder. Filmde kullanılan araçlardan biri şu anda Universal Studios Hollywood'da sergilenmektedir.

2 Eylül 2018 Pazar

Düğünlerde Safranla Yapılan Osmanlı Tatlısı Nedir? 2 Eylül Hadi İpucu

by


2 Eylül Hadi ipucu açıklandı. Hadi İnstagram sayfasından duyurulan Hadi ipucu sorusu eskiden düğünlerde yapılan bir tatlı hakkında olacak. Bu yazımızda eskiden özellikle sünnet düğünlerinde yapılan Osmanlı tatlısı hakkında bilgiler vereceğiz. Safranla yapılan Osmanlı tatlısı nedir sorusunu yanıtlayacağız.

Hadi ipucu İnstagram’dan şöyle açıklandı: “Eskiden bu tatlısız düğünlere, özellikle sünnet düğünlerine düğün denmezmiş. Bir Osmanlı tatlısı... Biraz daha kolaylaştırırsak bu rengi almasındaki en önemli malzeme de safrandır. Acaba ne olabilir?”

zerde

Safranla yapılan Osmanlı tatlısı

Rengini safrandan alan tatlı, Hadi ipucu sorusu olarak sorulacak. Bu tatlı günümüzde Konya bölgesinde hala yapılmaktadır. Tarihi Osmanlı dönemine dayanır. Düğünlerde, sünnet düğünlerinde, mevlütlerde ve bunların yanı sıra fakirlere dağıtılan yemeklerde verilirdi.

Zerde nedir?

Yukarıda ve ipucunda bahsedilen Osmanlı tatlısı Zerde’dir. 1400’lü yıllardan bu yana yapılan zerde, sütlaca benzeyen bir tatlıdır. Malzemeleri ve hazırlanış şekilleri sütlaçla hemen hemen aynıdır. Ancak rengi beyaz değil, sarıdır. Bu sarı rengi almasının nedeni ise yapımında kullanılan safrandır. Ancak safranın yerine bir baharat olan zerdeçal da kullanılmaktadır.

Zerde isminin sözlük anlamı safranla yapılan bir çeşit şekerli pirinç peltesidir. Bu ismin etimolojik kökenine bakıldığında Farsça’dan geldiği görülüyor. Farsça’da altın anlamına gelen “zer” kelimesinden türetilmiştir. Bunun nedeni de yukarıda bahsettiğimiz gibi, safrandan kaynaklanan sarı rengidir.


1 Eylül 2018 Cumartesi

Paralimpik Avrupa Şampiyonası'nda Ülkemize Altın Madalya Getiren Sporcu Kimdir?

by
Merak Konuları sitesi olarak Hadi ipucu paylaşımlarımızı sürdürüyoruz. 1 Eylül Hadi ipucu sorusu spordan gelecek. İnstagram sayfasından açıklanan ipucu, Paralimpik Avrupa Şampiyonası’nda altın madalya kazanan Türk sporcu hakkında olacak. Bir görsel ile paylaşılan ipucunu yazımızda paylaşıyoruz. Her yarışmadan önce Hadi ipucu bağlantımızdan ipucu sorusunu kontrol edip yarışmaya başlayabilirsiniz.



İpucu şöyle açıklanmıştı: “Hadi bu akşam Spor Gecesi ile 20:30'da. Son günlerde medyada sıkça karşılaşmışsınızdır. Biz de bugünkü Spor Gecesi ipucumuzda bu milli gururumuzu sizlerle paylaşmak istedik. Paralimpik Avrupa Şampiyonası'nda ülkemize altın madalya getiren görseldeki sporcumuzu tanıyor musunuz?”

sümeyye boyacı

Paralimpik Avrupa Şampiyonası’nda altın madalya kazanan sporcumuz

Paralimpik Avrupa Şampiyonaları tarihinde ilk madalyamızı 2018 yılında kazandık. 15 Ağustos 2018 tarihinde kadınlar S5 kategorisinde 50 metre sırtüstü finali yapıldı. Finalde ülkemiz adına Sevilay Öztürk, Sümeyye Boyacı ve Özge Üstün de yarıştı.

Bu finalde Türkiye adına altın madalya kazanan isim Sümeyye Boyacı oldu. Boyacı 45.21 saniyelik dereceyle birinci olurken Sevilay Öztürk 4., Özge Üstün ise 8. sırada yarışmayı tamamladı. Sümeyye Boyacı’nın birinciliği bu turnuvadaki hem ilk madalyamız hem de ilk altın madalyamız olarak tarihe geçti.

Sümeyye Boyacı kimdir?

Spor tarihimize adını altın harflerle yazdıran milli yüzücü, 2003 yılında Eskişehir’de dünyaya geldi. 2 kolu olmadan ve kalça kemiği çıkık olarak dünyaya gelen Boyacı, 5 yaşına geldiğinde ayağıyla yazı yazabilme ve resim yapabilme becerilerine ulaşmıştı. Yaptığı resimler birçok sergide yer aldı.

Sümeyye Boyacı ilk olarak Nisan 2018’de Brezilya’da düzenlenen Açık Yüzme Dünya Şampiyonası’nda, kendi kategorisinde dünya şampiyonu oldu. Bu turnuvada sırt üstü yarışında dünya şampiyonu olurken, kelebek dalında bronz madalya aldı. Son olarak İrlanda’da düzenlenen Paralimpik Oyunlarında Avrupa Şampiyonu oldu.