6 Eylül 2018 Perşembe

Bisiklet Yarışlarının En Prestijlisi Nerede Yapılıyor? Adı Nedir?

by


Hadi Bilgi Yarışması’nda bu akşam spor gecesi olacak. Çok beğenilen spor gecelerinden 6 Eylül Hadi ipucu da İnstagram hesabından yayınlandı. Buna göre bu yazımızda bisiklet yarışlarının en prestijlisi nerede yapılıyor, en prestijli bisiklet yarışının adı nedir gibi soruları yanıtlayacağız. Hadi ipucu bağlantı sayfamızı favorilerinize ekleyebilir, yarışmadan önce ipucuna kolayca ulaşabilirsiniz.

İpucu İnstagram’dan şöyle açıklandı: Hadi bu akşam Spor Gecesi’yle 20:30’da. Bisiklete binmek çocukken ilk öğrendiğimiz şeylerden biridir. Peki hiç bu sporu yapmayı düşünmüş müydünüz? Düşünmediyseniz de hiç izlediniz mi? Bisiklet yarışlarının en prestijlisi nerede yapılıyor?

fransa bisiklet turu

En Büyük Bisiklet Yarışları

Bisiklet yarışlarında, en büyük organizasyon Grand Tour’dur. Grand Tour üç büyük Avrupa profesyonel bisiklet yarışlarından oluşur. Bunlar Tour de France, Giro d'Italia ve Vuelta a Espana’dır. Bu üç yarış Toplu olarak Büyük Tur olarak adlandırılır. Her üç yarış formatı da çok haftalık yarışlar şeklinde birbirine benzerdir.

Giro d'Italia genellikle Mayıs ayında, Tour de France Temmuz ayında ve Vuelta a Espana Ağustos ve Eylül sonlarında yapılır. Vuelta önceden genellikle Nisan ayı sonunda yapılırken, 1995 yılında, mayıs ayında düzenlenen Giro d'Italia ile doğrudan rekabetten kaçınmak için Eylül ayına taşındı.

Bisiklet Yarışlarının En Prestijlisi

Yukarıda belirttiğimiz üç tur, Grand Tour organizasyonunu oluşturur. Ancak bunların içinden birisi hem en eskisi hem de en prestijlisidir. Tour de France, Grand Tour için verilen puanlar bakımından en eski ve en prestijli olan, dünyadaki en çok bilinen bisiklet sporu etkinliğidir. Giro d'Italia ise ikinci en prestijli bisiklet yarışı olarak görülür.

Tour de France, yani Fransa Bisiklet Turu haliyle Fransa’da düzenlenir. Her yıl Temmuz ayında düzenlenen yarışlar genellikle Paris’te tanıtılır. Paris’te başlayan yarışlar dağlık alanlardaki tırmanış etaplarından sonra yine başkent Paris’te sona erer.


Pavarotti’nin Sahnede Elinde Tuttuğu Aksesuar Nedir? Neden Tutar?

by

Ünlü İtalyan ses sanatçısı Luciano Pavarotti, bugün saat 12:30’da Hadi ipucu sorusu olarak yarışmacılara sorulacak. Bu yazımızda Pavarotti’nin sahnede elinde tuttuğu aksesuar nedir sorusunu yanıtlayacağız. En doğru ve gereksiz bilgiler içermeyen ipuçları için, Hadi ipucu bağlantımızı tarayıcınızda favorilere eklemeyi ve her yarışmadan önce ziyaret etmeyi unutmayın.

“İpucu şöyle sorulmuştu: “Bugünün ipucu dünyanın en büyük tenorundan geliyor. Çoğumuzun pek ısınamadığı opera türünü milyonlara sevdirmiş, popülerleşmesinde ve ilgi görmesinde büyük rol oynamıştır. Kimden bahsediyoruz; tabii ki Luciano Pavarotti… Görselde de gördüğünüz sanatçının genellikle sahnede elinde tuttuğu aksesuara dikkat!”

pavarotti mendil

Pavarotti’nin elinde tuttuğu aksesuar

Dünya çapında büyük bir hayran kitlesine sahip olan Pavarotti, sesinin yanı sıra sempatik dış görünüşü ile de dikkat çekiyordu. Onu sempatik gösteren şeylerden bir tanesi de elinde tuttuğu aksesuarı idi. Aslında bu aksesuar yalnızca bir mendildir. Ünlü sanatçı sahnede elinde hep basit bir bulundurmaktaydı.

Pavarotti neden elinde mendil tutuyordu?

Bunu sanatçının ağzından kısmen duyabiliyoruz. Pavarotti’ye göre sahnede çok efor sarfediyordu ve genetik olarak çok çabuk terliyordu. Tuzlu ter damlaları onun sanatını icra etmesine engel oluyordu. Bu nedenle Pavarotti sahnede mendil kullanıyor ve sık sık yüzünü siliyordu.

Mendil kullanması ilk başta zorunluluk olarak başladı. Ancak daha sonra bu kadar göze çarpan bir nesne, sahnede Pavarotti ile adeta bütünleşti. Mendil artık onun bir imzası haline geldi. Sanatçı da bunun farkına vardığında, elbette seyirciye sempatik gelen bu nesneyi kullanmaya devam etti.


5 Eylül 2018 Çarşamba

Rapunzel Sendromu Nedir? Hadi İpucu Rapunzel Sendromu Hakkında Bilgiler

by

Hadi Bilgi Yarışması’nda günün ipucu açıklandı. İnstagram hesabından yapılan açıklamaya göre bu akşamın ipucu sorusu Rapunzel Sendromu hakkında olacak. Biz de bu yazımızda Rapunzel Sendromu nedir sorusunu yanıtlayıp, sendrom hakkında bazı bilgiler vereceğiz. Her yarışmadan Hadi İpucu bağlantımızı ziyaret ederek ipucu sorularına ulaşabilirsiniz.

İpucu şöyle açıklanmıştı: ”Grimm Kardeşlerin yazdığı masalı hepimiz biliriz. Rapunzel uzun saçlarını kuleden sarkıtır ve prens onu kurtarır. Rapunzel’in aynı zamanda tıpta bir sendroma da adını verdiğini biliyor muydunuz? Rapunzel sendromuna bir göz atmaya ne dersiniz?”

rapunzel sendromu nedir

Rapunzel Sendromu nedir?

Rapunzel sendromu, oldukça nadir bir bağırsak hastalığıdır. Hastalık insanlarda saç yutulması sonucu ortaya çıkar. İsmini Grimm Kardeşler tarafından yazılan uzun saçlı kız Rapunzel’in peri masalından almıştır. Diğer bir adı tirkofajidir. Bazen saç koparma takıntısı olan trikotilomani ile de ilişkilendirilir. Bu sendrom yukarıda belirttiğimiz gibi nadir karşılaşılan bir hastalıktır.

Rapunzel Sendromu hakkında bilgiler

Rapunzel sendromu ismi ilk olarak 1968 yılında literatürde yer almıştır. Hastalıkta, midede yer alan kıl yumağının gövdesi ve kuyruğu vardır. Zaten bu nedenle Rapunzel'e atıf yapılmıştır. İnce bağırsakta veya sağ kolonda birikme oluşur. Küçük veya büyük bağırsak tıkanıklığına neden olur ve trikotilomani hastalarında daha çok karşılaşılır.

Rapunzel Sendromunun tehlikesi, saçın sindirilememesi nedeniyle ortaya çıkar. Sendromun tanısı endoskopi ile yapılır. Kıl yumağının boyutunu ve uzantısını belirlemek için bir CT taraması önerilir.

İnsan sindirim sistemi saçı sindiremediği için kıl yumağının cerrahi olarak alınması gerekebilir. Hastalar genellikle trikotilomani (saç koparma takıntısı) olarak adlandırılan psikiyatrik rahatsızlığın tedavisine de ihtiyaç duyar.


4 Eylül 2018 Salı

Şah, Mansur ve Davut Türleri Olan Üflemeli Müzik Aleti Nedir?

by


4 Eylül Müzik Gecesi için sorulacak Hadi ipucu sorusu belli oldu. Buna göre bu akşam şah, mansur ve davut türleri olan üflemeli müzik aleti nedir sorusuna yanıt arayacağız. Her yarışmanın ipucuna Hadi ipucu bağlantımız üzerinden kolayca ulaşabilirsiniz.

İpucu şu şekilde sorulmuştu: “resimdeki müzik aleti aslında hepimizin bir şekilde aşina olduğu bir müzik aleti. Belki de görüntüsüne bazılarımız o kadar hakim değilizdir. Biraz daha kolaylaştırırsak; Şah, Mansur ve Davut gibi türleri olan bu üflemeli müzik aletinin adı nedir acaba?”

ney türleri

Şah, Mansur ve Davut Türleri Olan Müzik Aleti

Müzik aletlerinin boylarına, ses tonlarına ve farklı özelliklerine göre türleri vardır. Üflemeli bir müzik aleti olan neyin de şah, mansur ve davut gibi türleri vardır. Buna göre Hadi ipucu sorusu olarak sorulacak sorunun cevabı ney olacaktır. Yazımızın devamında ney hakkında kısa bilgiler vereceğiz.

Ney Türleri

Ney türleri, aletin boyuna göre adlandırılır. Boya göre akorlar ve sesler değişir. En büyük ney türünün adı bolahenktir. En küçük ney türüne ise kız nısfiye adı verilir. Aşağıda görüleceği gibi şah, mansur ve davut türleri de bulunmaktadır.

Ney türleri büyükten küçüğe doğru: bolahenk, davut, davut-şah mâbeyni, şah, şah-mansur mâbeyni, mansur, mansur-kız mâbeyni, kız, yıldız, müstahsen, süpürde, bolahenk nısfiye
süpürde mâbeyni, bolahenk nısfiye, davut-nısfiye, davut-şah mâbeyn nısfiyesi, şah nısfiye, mansur-şah mâbeyni nısfiyesi, mansur nısfiye, kız-mansur mâbeyni nısfiyesi, kız nısfiye olarak sıralanır.


Geleceğe Dönüş Filminde Zaman Makinesi Olan Araçlar Nelerdir?

by

Hadi ipucu bu kez bir sinema filminden geliyor. İnstagram hesabında yayımlanan ipucuna göre bu yazımızda Geleceğe Dönüş filmi hakkında kısa bilgiler, ardından Geleceğe Dönüş filmi zaman makinesi ve bu zaman makinesi olarak kullanılan araç nedir sorularını kısaca yanıtlayacağız. Her yarışmanın ipucuna Hadi İpucu bağlantımızdan ulaşabilirsiniz.

4 Eylül Hadi ipucu şöyle duyuruldu: Geleceğe Dönüş filminde deli dolu bilim adamı Doktor Brown zamanda yolculuğu mümkün kılan bir icat geliştirmiştir. Geleceğe Dönüş film serisinde zaman makinesi olarak kullanılan araçlar nelerdir biliyor muyuz? Cevap fotoğrafta saklı…

delorean zaman makinesi

Geleceğe Dönüş Filmi

Geleceğe Dönüş, yönetmen Robert Zemeckis'in yönettiği ve senaryosunu Zemeckis ile Bob Gale’in yazdığı, 1985 yapımı bir Amerikan bilim kurgu filmidir. Filmde genç Marty Mcfly, kazayla 1955 yılına gider. Burada gelecekteki ailesini görür ve annesi kendisine romantik ilgi duyar. De Lorean zaman makinesinin mucidi Dr. Emmett "Doc" Brown; 1985 yılında dönmesi için Marty’ye yardım eder.

Geleceğe Dönüş Filmi Zaman Makinesi

Bu makinenin adı filmde DeLorean zaman makinesi olarak geçer. Geleceğe Dönüş serisinde yer alan kurgusal zaman yolculuğu aracı, bir otomobildir. Uzun metrajlı film serisinde Dr. Emmett Brown, DeLorean DMC-12 otomobiline dayanan bir zaman makinesi geliştirir.

Doc Brown, 1985 yılından gelen Marty McFly ile birlikte geçmişi değiştirmek ve zaman yolculuğunun olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için seyahat eder. Filmde kullanılan araçlardan biri şu anda Universal Studios Hollywood'da sergilenmektedir.

2 Eylül 2018 Pazar

Düğünlerde Safranla Yapılan Osmanlı Tatlısı Nedir? 2 Eylül Hadi İpucu

by


2 Eylül Hadi ipucu açıklandı. Hadi İnstagram sayfasından duyurulan Hadi ipucu sorusu eskiden düğünlerde yapılan bir tatlı hakkında olacak. Bu yazımızda eskiden özellikle sünnet düğünlerinde yapılan Osmanlı tatlısı hakkında bilgiler vereceğiz. Safranla yapılan Osmanlı tatlısı nedir sorusunu yanıtlayacağız.

Hadi ipucu İnstagram’dan şöyle açıklandı: “Eskiden bu tatlısız düğünlere, özellikle sünnet düğünlerine düğün denmezmiş. Bir Osmanlı tatlısı... Biraz daha kolaylaştırırsak bu rengi almasındaki en önemli malzeme de safrandır. Acaba ne olabilir?”

zerde

Safranla yapılan Osmanlı tatlısı

Rengini safrandan alan tatlı, Hadi ipucu sorusu olarak sorulacak. Bu tatlı günümüzde Konya bölgesinde hala yapılmaktadır. Tarihi Osmanlı dönemine dayanır. Düğünlerde, sünnet düğünlerinde, mevlütlerde ve bunların yanı sıra fakirlere dağıtılan yemeklerde verilirdi.

Zerde nedir?

Yukarıda ve ipucunda bahsedilen Osmanlı tatlısı Zerde’dir. 1400’lü yıllardan bu yana yapılan zerde, sütlaca benzeyen bir tatlıdır. Malzemeleri ve hazırlanış şekilleri sütlaçla hemen hemen aynıdır. Ancak rengi beyaz değil, sarıdır. Bu sarı rengi almasının nedeni ise yapımında kullanılan safrandır. Ancak safranın yerine bir baharat olan zerdeçal da kullanılmaktadır.

Zerde isminin sözlük anlamı safranla yapılan bir çeşit şekerli pirinç peltesidir. Bu ismin etimolojik kökenine bakıldığında Farsça’dan geldiği görülüyor. Farsça’da altın anlamına gelen “zer” kelimesinden türetilmiştir. Bunun nedeni de yukarıda bahsettiğimiz gibi, safrandan kaynaklanan sarı rengidir.


1 Eylül 2018 Cumartesi

Paralimpik Avrupa Şampiyonası'nda Ülkemize Altın Madalya Getiren Sporcu Kimdir?

by
Merak Konuları sitesi olarak Hadi ipucu paylaşımlarımızı sürdürüyoruz. 1 Eylül Hadi ipucu sorusu spordan gelecek. İnstagram sayfasından açıklanan ipucu, Paralimpik Avrupa Şampiyonası’nda altın madalya kazanan Türk sporcu hakkında olacak. Bir görsel ile paylaşılan ipucunu yazımızda paylaşıyoruz. Her yarışmadan önce Hadi ipucu bağlantımızdan ipucu sorusunu kontrol edip yarışmaya başlayabilirsiniz.



İpucu şöyle açıklanmıştı: “Hadi bu akşam Spor Gecesi ile 20:30'da. Son günlerde medyada sıkça karşılaşmışsınızdır. Biz de bugünkü Spor Gecesi ipucumuzda bu milli gururumuzu sizlerle paylaşmak istedik. Paralimpik Avrupa Şampiyonası'nda ülkemize altın madalya getiren görseldeki sporcumuzu tanıyor musunuz?”

sümeyye boyacı

Paralimpik Avrupa Şampiyonası’nda altın madalya kazanan sporcumuz

Paralimpik Avrupa Şampiyonaları tarihinde ilk madalyamızı 2018 yılında kazandık. 15 Ağustos 2018 tarihinde kadınlar S5 kategorisinde 50 metre sırtüstü finali yapıldı. Finalde ülkemiz adına Sevilay Öztürk, Sümeyye Boyacı ve Özge Üstün de yarıştı.

Bu finalde Türkiye adına altın madalya kazanan isim Sümeyye Boyacı oldu. Boyacı 45.21 saniyelik dereceyle birinci olurken Sevilay Öztürk 4., Özge Üstün ise 8. sırada yarışmayı tamamladı. Sümeyye Boyacı’nın birinciliği bu turnuvadaki hem ilk madalyamız hem de ilk altın madalyamız olarak tarihe geçti.

Sümeyye Boyacı kimdir?

Spor tarihimize adını altın harflerle yazdıran milli yüzücü, 2003 yılında Eskişehir’de dünyaya geldi. 2 kolu olmadan ve kalça kemiği çıkık olarak dünyaya gelen Boyacı, 5 yaşına geldiğinde ayağıyla yazı yazabilme ve resim yapabilme becerilerine ulaşmıştı. Yaptığı resimler birçok sergide yer aldı.

Sümeyye Boyacı ilk olarak Nisan 2018’de Brezilya’da düzenlenen Açık Yüzme Dünya Şampiyonası’nda, kendi kategorisinde dünya şampiyonu oldu. Bu turnuvada sırt üstü yarışında dünya şampiyonu olurken, kelebek dalında bronz madalya aldı. Son olarak İrlanda’da düzenlenen Paralimpik Oyunlarında Avrupa Şampiyonu oldu.


31 Ağustos 2018 Cuma

Marie Curie ve Frederic Chopin’in Ortak Noktası Nedir?

by
Hadi Bilgi Yarışması ipuçlarını sayfamızda yarışmacılara sunmaya devam ediyoruz. İnstagram hesabından yapılan paylaşıma göre 31 Ağustos Hadi İpucu Marie Curie ve Frederic Chopin hakkında olacak. Yazımızda bu iki önemli ismin ortak noktası nedir sorusunun yanı sıra kısa bilgiler de vereceğiz. Hadi İpucu bağlantımız üzerinden her yarışmadan önce ipucu sorusuna ulaşabilirsiniz.



İpucu şöyle açıklanmıştı: “Marie Curie bildiğiniz üzere ünlü bir kimyager ve fizikçi. Yaptığı tehlikeli radyoaktif çalışmalarla tanınan bir bilim insanıdır. Frederic Chopin ise romantik dönemde yaşamış bir piyanist ve müzik dehası. Bu iki önemli ismin ortak noktası sizce ne olabilir?”


hadi ipucu

Marie Curie kimdir?

Ünlü bilim insanının asıl adı Maria Sklodowska'dır. Curie 7 Kasım 1867'de dünyaya gelmiştir. Nobel Ödülü kazanan ilk kadın bilim insanı olarak tarihe geçti. Eşi Pierre Curie ile birlikte polonyum ve radyum elementlerini keşfettiler. Eşi Pierre'in ölümünden sonra ise Marie Curie X-ray ışınlarını geliştirdi. Ünlü bilim insanı 4 Temmuz 1934'te öldü.

Frederic Chopin kimdir?

Frederic Chopin Polonya’nın en büyük bestecisi olarak bilinir. Chopin 1 Mart 1810 yılında, Polonya'daki Zelazowa Wola'da dünyaya geldi. Orta sınıf bir aileden gelen Frederic, ilk bestesini 7 yaşında yaptı ve bir yıl sonra gösteriler yapmaya başladı. 1832'de Fransa’ya taşındı. Müzikte gelişimini burada yaptı ve mükemmel bir piyano öğretmeni olarak tanındı. Piyano kompozisyonları günümüzde hala bestecilere ışık tutmaktadır. 17 Ekim 1849'da hayatını kaybetti.

Marie Curie ve Frederic Chopin’in ortak noktaları

Bu iki önemli tarihi kişiliğin ortak noktalarını inceledik. Biri müzisyen, biri bilim insanı olan Marie Curie ve Frederic Chopin ortak noktalar olarak iki yerde kesişiyor. Bu ikilinin ilk ortak noktası ikisinin de Polonyalı olması ve Polonya’da doğmasıdır. Bir diğer ortak noktaları ise her ikisinin de Fransa’da yaşamış ve Fransa’da ölmüş olmalarıdır.


27 Ağustos 2018 Pazartesi

Olmasa Mektubun Şarkısı Hangi Grubundur? Solisti Kimdir? Hadi İpucu

by


Sevilen bilgi yarışması Hadi’de 27 Ağustos’un ipucu belli oldu. Buna göre Hadi ipucu sorusu Olmasa Mektubun şarkısının sahibi olan müzik grubu hakkında olacak. Bu nedenle Olmasa Mektubun şarkısı hangi grubun, bu grubun solisti kim gibi soruları yanıtlayıp, Yeni Türkü grubu hakkında bilgiler vereceğiz. Her yarışmadan önce ipucuna ulaşmak için Hadi ipucu bağlantımızı favorilerinize ekleyiniz.

27 Ağustos Hadi ipucu şöyle duyuruldu: “Haftaya müzikli bir giriş yapalım. Müzik gruplarının isimlerine hakimiz, peki solistlerinin isimleri? Kıvırcık saçları ve kadife sesiyle ünlenmiş görselimizdeki müzisyen hangi grubun solistliğini yapmaktadır biliyor muyuz? İpucu içinde ipucu: "Olmasa mektubun"…

olmasa mektubun kimindir

Olmasa Mektubun Şarkısı

“Olmasa mektubun, yazdıkların olmasa” şeklinde başlayan şarkı, bir dönemlerin en popüler bestelerindendi. Günümüzde de hala beğeniyle dinlenilmektedir. Şarkı 1984 yılında Yeni Türkü grubu tarafından çıkarılan Günebakan / Dünyanın Kapıları albümünde yer almıştır.

Yeni Türkü Grubu

Grup 1977 yılında Ankara’da kurulmuştur. Kurucuları Derya Köroğlu, Zerrin Yaşar ve Selim Atakan'dır. Buğdayın Türküsü, Akdeniz Akdeniz, Günebakan, Dünyanın Kapıları, Yeşilmişik, Vira Vira, Aşk Yeniden, Külhani Şarkılar, Yeni ve son olarak 2012 yılında Şimdi ve Sonra albümlerini çıkarmışlardır.

Derya Köroğlu

Tam adı Derya Mustafa Köroğlu olan sanatçı, Yeni Türkü solistidir. Bu nedenle Olmasa Mektubun şarkısı kimindir sorusunun yanıtı da Derya Köroğlu’dur. Köroğlu 1955 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. İlkokul, ortaokul ve liseyi Ankara’da okumuş, ODTÜ Mimarlık Fakültesinden mezun olmuştur.

Derya Köroğlu Yeni Türki grubunun kurucuları arasındadır. Grupta solo ve vokal rollerinin yanı sıra gitar, bağlama, vurmalı çalgılar gibi enstrümanları da kullanmıştır. 2009 yılında Ayşe Özgürkaya ile evlendi ve bir erkek çocuk babası oldu.


26 Ağustos 2018 Pazar

Türkiye Dışında Karadeniz’e Kıyısı Olan Ülkeler Hangileridir?

by


Hadi Bilgi Yarışması kazandırmaya ve bu sırada öğrenmeyi sağlamaya devam ediyor. 26 Ağustos Hadi ipucu, İnstagram sayfasından açıklandı. Buna göre yarışmacılara Türkiye dışında Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler sorulacak. Biz de Türkiye’nin Karadeniz’deki komşularını ele alacağız. Her günün ipucuna ulaşmak için yarışmadan önce Merak Konuları Hadi ipucu bağlantımızı kontrol etmeniz yeterli olacaktır.

İpucu şu şekilde sorulmuştu: “Karadeniz, Asya ve Avrupa kıtaları arasında bulunan bir denizdir. Her ne kadar kara sınırından komşumuz olmasa da bazı ülkelerle ortak denizleri paylaşıyoruz. Türkiye dışında Karadeniz’e kıyısı olan ülkeleri biliyor musunuz?”


karadenize kıyısı olan ülkeler

Karadeniz Hakkında Bilgiler

Karadeniz bir dönemler aslında deniz değil, büyük bir tatlı su gölüydü. Yüzbinlerce yıl önce bugün Marmara Denizi olarak adlandırdığımız deniz ile birleşen Karadeniz, bu şekilde okyanuslarla dolaylı yoldan bağlantı kurarak deniz oldu.

Karadeniz kıyı şeridi toplamda 8 bin kilometre civarındadır. Bu kıyılar birçok ülke sınırları içerisinde bulunmaktadır. Karadeniz’in en derin noktası deniz seviyesinden 2.210 metre derinliktedir. Denizin toplam alanı ise 461 bin kilometrekaredir.

Karadeniz’ kıyısı olan ülkeler

Karadeniz kıyısında 6 ülke bulunmaktadır. Bunlardan birisi elbette Türkiye’dir. Ülkemizde Karadeniz’e kıyısı olan iller doğudan batıya doğru sırasıyla Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop, Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Sakarya, Kocaeli, İstanbul, Kırklareli ve Tekirdağ’dır.

Karadeniz kıyısındaki ülkemiz dışındaki diğer 5 ülke ise Bulgaristan, Romanya, Rusya, Gürcistan ve Ukrayna’dır. Bunlarla Karadeniz’i paylaşsak da yalnızca Bulgaristan ve Gürcistan ile kara sınırımız bulunmaktadır. Bu 6 ülkenin arasından en uzun kıyı şeridi ülkemize aittir.


25 Ağustos 2018 Cumartesi

Adana’nın Dondurmaya Alternatif Tatlısı Nedir? 25 Ağustos Hadi İpucu Adana Tatlısı

by


Sevilen bilgi yarışması Hadi’de heyecan devam ediyor. Her yarışmadan önce olduğu gibi ipucu sorusunu ele alıyoruz. Bugün Adana’nın dondurmaya alternatif tatlısını ele alacağız. Ayrıca bu Adana tatlısının nasıl yapıldığını da kısaca belirteceğiz. Hadi İpucu bağlantımızı favorilerinize ekleyerek her yarışmanın ipucuna ulaşabilirsiniz.

25 Ağustos Hadi ipucu sorusu şöyle açıklanmıştı: “İpucumuz, henüz aşırı sıcaklar ülkemizi terk etmemişken sıcaklarıyla ünlü bir şehrimiz Adana ve çevresinden geliyor. Bu bunaltıcı havalarda dondurmaya alternatif bir tatlı. Fazla söze gerek yok, her şey fotoğraftaki lezzette saklıdır.”


bici bici

Adana’daki dondurmaya alternatif tatlı

Yukarıdaki resimde yer alan tatlı, yarışmacılara bugün sorulacak. Soru muhtemelen Adana, Mersin gibi illerde yapılan, nişasta ve su ile yapılan buzlu, soğuk tatlı nedir gibi bir şekilde sorulacaktır. Bu şekilde yapılan soğuk tatlıya Adana ve çevresinde "bici bici" denmektedir. Cevabımız da yukarıdaki fotoğrafta yer alan bici bici adıyla bilinen Adana tatlısı olacaktır.

Bici bici nedir?

Bu soğuk tatlı Akdeniz'de, özellikle Adana ve Mersin’de yaygındır. Yaz aylarının yakıcı havasında dondurmaya alternatif olarak çok sevilir. Akdeniz illerinde yazın genellikle seyyar satıcılar tarafından satıldığı gibi kafelerde, restoranlarda da satılabilmektedir.

Aslında bir muhallebi türü olan bici bici, tıpkı muhallebi gibi nişasta ve su ile yapılır. Karışım muhallebi kıvamına geldikten sonra güllü şerbet, rendelenmiş buz veya kar ile pudra şekeri eklenerek hazırlanır. Üzerine meyve konduğunda adına karsambaç denilmektedir. Bici bici genellikle pipetle servis edilmektedir.

Bici bici nasıl yapılır?

Detaylı tarifi yemek tarifi sayfalarından bulmanızı öneririz. Ancak genel olarak merak edenler için bilgi vereceğiz. Nişasta ve su bir tencerenin içerisinde, devamlı karıştırılarak pişirilir. Katı kıvama geldiğinde bir cam kabın içerisine alınır ve buzdolabında 4 saat kadar tutulur. Daha sonra küp şeklinde kesilip kaseye konulur. Üzerine sırasıyla güllü şerbet, rendelenmiş buz, muz veya istenen meyveler ve pudra şekeri ilave edilir.

24 Ağustos 2018 Cuma

Söğüt İlçesi Hangi İle Bağlıdır? Söğüt Nereye Bağlıdır?

by
söğüt hangi ile bağlıdır


Merak Konuları olarak yarışmacılara Hadi ipucu bağlantımız üzerinden, ipucu soruları hakkında bilgiler veriyoruz. 24 Ağustos akşamı yapılacak yarışmada ipucu tarihten gelecek. Bu yazımızda Söğüt nerededir, nereye bağlıdır, Söğüt ilçesi hangi ile bağlıdır gibi muhtemel soruları yanıtlayıp, Osmanlı’nın ilk başkenti olan bu yer hakkında kısa bilgiler vereceğiz.

İpucu, Hadi İnstagram sayfasında şu şekilde açıklandı: “Bugünkü ipucumuz hepimizin az çok aşina olduğu Osmanlı Tarihi'nden geliyor. Bu dev imparatorluğun kurulduğu günlere bir yolculuk yapalım. Osmanlı Beyliği'nin ilk başkenti olan Söğüt kasabasını duymuş muydunuz? Acaba bu tarihi önem taşıyan kasaba günümüzde hangi ile bağlı bir ilçe olarak geçmektedir?”


Söğüt Hakkında Bilgiler

Söğüt, Osmanlı Beyliğinin ilk başkentidir. Eski adı Thebasion’dur. İlk olarak Selçuklu komutanı Ertuğrul Gazi tarafından ele geçirilmiş ve Domaniç ile birlikte kendisine verilmiştir. Kuruluş döneminde önemli yere sahiptir. Şehy Edebali, Dursun Fakıh, Ertuğrul Gazi gibi önemli tarihi karakterler burada iz bırakmıştır.

İlçe Kurtuluş Savaşı sırasında büyük zorluklar yaşamıştır. Yunan askerleri tarafından milli mücadele döneminde 3 kez işgal edilmiştir. 1922 yılında ise işgal sonrasında yanmıştır. 6 Eylül 1922 tarihinde Söğüt, düşman işgalinden kurtarılmıştır.

Günümüzde Söğüt ilçesinin nüfusu 20.000 civarındadır. Bunun 15.000 kadarı ilçe merkezinde, 5.000 kadarı ise köylerde yaşamaktadır. Şehirde kuyulu mescit, Darul Eytam, Hamidiye Camii, Ertuğrul Gazi Türbesi gibi pek çok tarihi eser bulunmaktadır. Ayrıca her yıl geleneksel olarak düzenlenen Ertuğrul Gazi’yi anma ve Yörük Şenlikleri önemli yere sahiptir.

Söğüt hangi ile bağlı bir ilçedir?

Söğüt ilçesi, günümüzde Bilecik ilimize bağlı bir ilçedir. Osmanlı Beyliği’nin ilk başkenti olduktan sonra, ilerleyen dönemlerde Sultanönü Sancağı’nda bağlanmıştır. Bir bucak olarak yerleşim yeri olmaya devam eden Söğüt, daha sonra sırasıyla Anadolu vilayeti Bursa Sancağı’na ve Ertuğrul Sancağı’na bağlanmıştır.


Tellioğulları ile Seferoğulları Arasındaki Çekişme Nedir? Tosun Paşa Filmi

by


Türk sinema tarihinin kült yapımlarından biri olan Tosun Paşa filmi, bugün saat 12:30’da sevilen bilgi yarışmasında Hadi ipucu sorusu olarak sorulacak. Bu yazımızda Tellioğulları ile Seferoğulları arasındaki çekişmeyi, bu çekişmenin neden olduğunu ele alacağız. Her yarışmadan önce ipucu sorusu hakkında bilgi sahibi olmak için Hadi ipucu bağlantımızı ziyaret edebilirsiniz.

24 Ağustos saat 12:30’daki yarışmanın ipucu şöyle açıklandı: “Yeşilçam filmleri hayatımızın vazgeçilmezleri arasında. Defalarca yayınlansa bile izlemekten kendimizi alamayız. Tellioğulları ve Seferoğulları arasındaki çekişmeyi elbet duymuşuzdur. Evet Tosun Paşa'dan bahsediyoruz. Peki aralarındaki çekişmenin nedenini biliyor muyuz?”

tellioğulları seferoğulları

Tosun Paşa Filmi Hakkında Bilgiler

Filmin yapımcılığını, dönemin pek çok filminde olduğu gibi Arzu Film üstlenmiştir. Çekimlerin tamamı İstanbul’da yapılmıştır. Örneğin merak edilen çöl sahneleri Kilyos’ta çekilmiştir. Ancak filmde İskenderiye’de yaşayan Tellioğulları ve Seferoğulları aileleri, bunların Mısır’da önemli bir kademede olan Tosun Paşa ile hikayeleri ele alınmıştır.

Filmde efsanevi oyuncularımız Kemal Sunal ve Şener Şen yine bir arada, Şaban ve Lütfü Tellioğlu karakterlerine can vermiştir. Daver Bey’in kızı Leyla Müjde Ar, Daver Bey ise Mete Sezer tarafından canlandırılmıştır. Ayrıca Oktar Durukan, Adile Naşit, Ayşen Gruda, Akil Öztuna gibi usta sanatçılar filmde rol almıştır.

Tellioğulları Seferoğulları Çekişmesi

Tosun Paşa filminde bu çekişme iki boyutludur. Osmanlı döneminde İskenderiye’nin iki köklü ailesi olan bu aileler, Yeşil Vadi adı verilen bölge konusunda ihtilafa düşmüştür. İlk çekişmenin nedeni budur. Yeşil Vadi’nin sahibini belirleyecek olan kişi ise bölgenin idari amiri Daver Bey olacaktır.

Çekişme, Yeşil Vadi ile sınırlı kalmaz. Tellioğulları ile Seferoğulları, Daver Bey’in kızı Leyla için de karşı karşıya gelir. Her iki aile de Leyla’yı bekar oğullarına ister. İkisi arasında seçim yapan Leyla’nın Seferoğulları’nın oğlunu beğenmesi ile Tellioğulları hem Leyla, hem de Yeşil Vadi için planlar yapmak durumunda kalır.


23 Ağustos 2018 Perşembe

Basketbolda Atışlar Kaç Sayı Kazandırır? Basketbol Saha Ölçüleri ve Sayılar

by


Hadi Bilgi Yarışması’nda 23 Ağustos saat 20:30’da spor gecesi olacak. Bu yarışmada tüm sorular sporla ilgili konulardan gelecek. Bu nedenle akşamın Hadi ipucu da basketbol dalından geliyor. Bu yazımızda basketbolda hangi atışlar vardır, sayı çeşitleri nelerdir, atışlar kaç sayı kazandırır gibi sorulara yanıt verip, basketbol saha ölçülerine genel bir bakış atacağız.

İpucu şöyle açıklanmıştı: “Hadi bu akşam Spor Gecesi yarışmasıyla 20:30. İpucumuz da sevdiğimiz bir spor dalından geliyor. Bildiğiniz üzere basketbolda atışlara göre takımların aldığı sayılar da değişiyor. Bu atışları ve kaç puan kazandırdıklarını bir araştıralım o zaman.”

basketbolda atışlar ve sayılar


Basketbolda atışlar

Basketbol, diğer adıyla sepet topu oyununda müsabaka hava atışı ile başlar. Oyuncuların yaptığı atışlar hook shot, jump shot, turnike gibi isimlendirilir. Ancak bunlar yalnızca atış şekilleridir ve alınan sayıyı etkilemez.

Basketbolda atışlar kaç sayılıktır?

Bu sporda 1 sayı, 2 sayı ve 3 sayı şeklinde sayılar kazanılır. 3 sayı atış çizgisinin gerisinden atılan her basket 3 sayı kazandırır. Oyuncu kendi potasının altından basket atsa dahi kazanılacak en fazla sayı 3’tür. 3 sayı atış çizgisinin içerisinden atılacak olan her baskete ise 2 puan verilir. Oyuncunun ayağı atış sırasında 3 sayı çizgisine basmış ise, bu 2 sayı olarak değerlendirilir.



Muhtemel Hadi ipucu sorusu ise 1 sayıyı kazandıran atıştan gelecektir. Basketbolda serbest atıştan basket yapılırsa bu 1 puan kazandıracaktır. Bir oyuncuya atış sırasında faul yapılırsa ya da faul yapan takımın o çeyrekteki faul hakkı dolmuşsa serbest atış kararı alınır.

Basketbol saha ölçüleri

Yukarıda 3 sayı çizgisinden ve serbest atıştan bahsetti. 3 sayı çizgisi dairesel çizilir ve potaya en uzak noktası 7,24 metre, en yakın noktası ise 6,75 metredir. Tam saha uzunluğu 26 ya da 28 metre, saha genişliği ise 14 ya da 15 metre olarak ölçülür. Pota yüksekliği standart olarak 3,05 metre yüksekliğindedir.


Cumhuriyetin İlanından Sonra İl Olan Kentler Nelerdir? İlk İl Olan Hangisidir?

by


Merak edilen konular hakkında araştırma yapmaya sevk eden, keyifli bilgi yarışması Hadi’de heyecan devam ediyor. 23 Ağustos saat 12:30’da yapılacak yarışmanın Hadi ipucu duyuruldu. Buna göre yarışmacılar cumhuriyetin ilanından sonra il olan kentler hakkında bir soru ile karşılaşacak. Yazımızda ilk ilan şehir hangisidir, sonradan il olan ilçeler hangileridir gibi soruları yanıtlayacağız.

Bugün ipucu kısa bir şekilde yarışmacılara duyuruldu. “Cumhuriyetin ilanının ardından il yapılmış kentlerimizi hiç merak etmiş miydiniz? Acaba bunların ilki hangisidir?”

sonradan il olan şehirler

Cumhuriyetin İlanında İl Sayısı

Cumhuriyet ilan edildiğinde, yani 1923 yılında 71 il bulunuyordu. Bugün il olmayan Doğubeyazıt, Beyoğlu, Çatalca, Ergani, Genç, Silifke, Şebinkarahisar, Kozan, Üsküdar gibi yerleşim yerleri de Cumhuriyet ilan edildiğinde vilayet konumundaydı. Bunlardan bazıları farklı sebeplerle sonradan ilçe yapıldı.

Sonradan İl Olan Şehirler

1923 yılından sonra vilayetlerde birçok değişiklik yapıldı. Adıyaman, Nevşehir, Sakarya, Artvin, Kars, Ardahan, Uşak, Muş, Hatay, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Karabük, Iğdır, Kilis, Yalova, Düzce sonradan il olan ilçeler oldu. Aksaray, Ardahan, Hakkari, Osmaniye, Dersim (Tunceli), Bitlis gibi iller ise vilayet iken ilçe yapılıp, sonra tekrar il yapıldı.

İl Olan İlk Şehir

Hadi ipucu sorusu olarak da sorulacak bu konuda, Cumhuriyetin ilanından sonra ilk il olan şehirlere bakacağız. Bitlis 1923 yılında, ancak Cumhuriyetin ilanın önce il olmuştur. 1924 yılında Liva-Sancak teşkilatının kaldırılmasıyla birlikte Cumhuriyetin sonradan il olan ilk şehirleri Zonguldak, Artvin, Ardahan ve Kars oldu.

Çok Önemli Not: Bu biraz ihtilaflı bir soru olmuştur. Zonguldak Valiliği internet sitesinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk ili olarak Zonguldak belirtilmektedir. Hadi yarışmasında da cevap muhtemelen bu olacaktır. Ancak İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün, şu an yayında olmayan "Yıllara Göre Mülki İdare Bölümleri" başlıklı sayfasında 1923 yılında 71 il görünürken, 1924 yılında sadece Artvin, Ardahan ve Kars'ın il olduğu belirtilmektedir. Bu yüzden cevap Zonguldak olursa soru iptal edilmelidir. Detaylı incelemek isteyenler İçişleri Bakanlığı arşivine buradan ulaşabilir.

(Yazının Devamı) Daha sonra 1926 yılında ise 74 olan il sayısı 63'e düşürüldü. 1927’de o dönem il olan Doğubeyazıt, kendi ilçesi Ağrı’nın il olmasıyla onun ilçesi olmuştur. 1929’da Muş, 1939’da Hatay, 1953’te Uşak, 1954’te Adıyaman, Nevşehir ve Sakarya, 1989’da Aksaray, Bayburt, Karaman ve Kırıkkale, 1990’da Batman ve Şırnak, 1991’de Bartın, 1992’de Ardahan ve Iğdır, 1995’te Karabük, Kilis ve Yalova, 1996’da Osmaniye ve son olarak 1999’da Düzce il oldu.


22 Ağustos 2018 Çarşamba

100 ve 200 Metre Koşucularına Ne Denir? Kısa Mesafe Koşuları Hakkında Bilgi

by
Hadi Bilgi Yarışması’nda ibre spora doğru dönüyor. İnstagram hesabından 23 Ağustos Perşembe günü sadece spor sorularının olacağı bir yarışma yapılacağının açıklanmasının ardından, bugünün Hadi ipucu da atletizmden geldi. Bu yazımızda 100 ve 200 metre koşucularına ne denir, kısa mesafe koşuları nelerdir ve bu koşularda koşan atletlere ne denir gibi sorulara yanıt arayacağız.



Bugün biraz karışık bir şekilde sorulan ipucu şu şekilde açıklanmıştı: “Olimpiyat oyunlarının yapıldığı dönemlerde spor tutkunları ekrana kilitlenir. Çok fazla takip etmeyenler bile atletizm konusunda az çok bilgilidirler. Biliyorsunuz ki atletizm koşuları uzunluklarına göre farklı isimlendirilirler. Peki bu tür yarışlara katılan atletlerin adlarının da koşunun uzunluğuna göre değiştiğini biliyor muydunuz? Mesela 100 ve 200 metre koşuları?”

sprinter

Atletizmde Koşuların Uzunlukları ve İsimleri

Atletizmde koşular uzunluklarına göre isimlendirilir. 100 metre, 110 metre engelli, 200 metre, 400 metre, 400 metre engelli, 800 metre, 1500 metre, 5000 metre ve 10.000 metre koşuları olimpiyatlarda yer alır. Ayrıca 4 X 100, 4 X 400 bayrak yarışları ile 60 kilometrelik maraton koşuları yapılır.

Kısa Mesafe Koşuları

Atletizmde kısa mesafe koşuları 100 metre, 200 metre, 110 metre engelli ve bazen 400 metre olarak anılır. Ayrıca salon yarışlarında 60 metre koşusu da bulunmaktadır. Olimpiyatlarda en çok ilgi gören dallar da genellikle bunlardır.

Kısa Mesafe Koşucularına Ne Ad Verilir?

Yukarıda belirttiğimiz 100 metre ve 200 metre koşan atletlere sprinter denir. Dilimizdeki karşılığı kabaca kısa mesafe koşucusudur. Olimpiyatlarda gözler her zaman sprinterlerin üzerindedir.

Dünyanın en ünlü sprinterleri Usain Bolt, Asafa Powell, Michael Johnson, Tyson Gay, Johan Blake gibi koşuculardır. Bunların tamamı hem 100 metrede hem de 200 metrede yarışmış ve bunlarda birbirine yakın başarılar sağlamıştır. Ülkemizde de son zamanlarda başarılı dereceler elde eden Ramil Guliyev bir sprinterdir.


Elektrik Dalgalarını Ses Dalgalarına Çeviren Cihaz Nedir?

by
Hadi Bilgi Yarışması’nda 22 Ağustos saat 12:30’daki yarışmanın ipucu belli oldu. Buna göre yarışmacılara sorulacak bir soru, elektrik dalgalarını ses dalgalarına çeviren cihaz nedir, şeklinde olacak. Bu soruya yanıt ararken, sayfamıza giren yeni kullanıcılar için hatırlatmak isteriz: her yarışmadan önce Hadi ipucu bağlantımızdan ipucu hakkında en doğru bilgilere ulaşabilirsiniz.



İpucu yarışmacılara aşağıdaki resim ile birlikte şu şekilde açıklandı: “Gün içerisinde sık sık kullandığımız bazı elektronik aletlerin nasıl çalıştığını biliyor muyuz? Mesela fotoğrafta gördüğünüz cihazlar sesleri daha yüksek veya farklı bir şekilde duymamızı sağlar. Elektrik dalgalarını ses dalgalarını çeviren bunlardan hangisi olabilir acaba?”

hoparlör

Çeviriciler

Elektrik dalgalarını ses dalgalarına çeviren cihazlar ve bunun tam tersini yapanlara genel olarak elektromekanik güç çevirici denir. Bunlardan bazıları bir elektrik sinyalini ses dalgalarına dönüştürürken, bazıları da ses dalgasını bir elektrik sinyaline dönüştürür. Bu cihazların tümüne transdüser de denir.

Cevap

Elektrik dalgasını ses dalgasına çeviren cihazlara en iyi örnek hoparlördür. Böyle bir soru karşımıza çıktığında muhtemelen bize hoparlör sorulacaktır. Bazı durumlarda hoparlörler her iki yönde de çalışsa da bu istisnai bir durumdur.

Hoparlörler ses dalgasına yönlendirme yaparak, bir sesin veya sinyalin daha yüksek ve farklı şekilde duyulmasını sağlar. Mikrofon ise tam tersi yönde bir çeviricidir. Mikrofonlar ses dalgalarını elektrik sinyallerine çevirir. Eğer sesin daha yüksek çıkması isteniyorsa bu elektrik dalgalarını tekrar ses dalgasına, bir hoparlör yardımıyla çevirmek gerekecektir.


21 Ağustos 2018 Salı

Varna ve Sofya Nerededir? Komşu Ülke Hakkında Bilgiler 21 Ağustos Hadi İpucu

by


Sevilen Hadi Bilgi Yarışması, verdiği ipuçları ile yarışmacıları merak edilen konulara dair araştırmaya itiyor. Biz de bu konularda yazılarımıza devam ediyoruz. 20.000 TL ödülün verileceği 21 Ağustos akşamının Hadi ipucu belli oldu. Bu yazımızda Varna ve Sofya nerededir sorusuna yanıt bulup, komşu ülke Bulgaristan hakkında kısaca bilgilere değineceğiz. Hadi ipucu sayfamızı tarayıcınızda favorilere ekleyerek her günü ipucuna ihtiyaç duyduğunuzda ulaşabilirsiniz.

Büyük ödüllü yarışmanın ipucu şu şekilde duyurulmuştu. “20.000₺ ödüllü Hadi bu akşam 20:30'da. Ülkemizin sınırları itibariyle sekiz komşu ülkesi bulunmaktadır. Neyse ki bu akşamki yarışmamız için yalnızca bir tanesini araştırmanız yeterli. Varna desek, bir de yanına Sofya'yı eklesek? Ne derseniz?”

sofya varna bulgaristan

Varna ve Sofya nerededir?

Varna ve Sofya şehirleri, ülkemizin 8 komşusundan birinin sınırları içindedir. Varna Karadeniz kıyısında bir şehir iken, Sofya ülkenin merkezinde, başkent konumundadır. Bu iki şehirin ortak noktası ise her ikisinin Bulgaristan’a ait şehirler olmasıdır. Komşu ülke Bulgaristan’ın bu iki güzel şehri hakkında kısa bilgiler vereceğiz.

Varna Hakkında Bilgiler

Varna şehri, Kuzey Doğu Bulgaristan'da yer alır. Ülkenin en büyük üçüncü şehridir. Konumundan sonra Bulgaristan'ın Deniz Başkenti de denir. Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısındaki büyük Varna Körfezi, hem deniz yoluyla seyahat hem de ticari nakliye için ana limandır. Denizcilik şehrin en önemli unsurlarından biridir.

Kozmopolit bir şehir olan Varna’da antik, medival, rönesans ve modern kültürler bir aradadır. Şehir genel olarak temiz ve yeşildir. Balkanların en büyük deniz bahçesi olan Euxinograd Parkı, eski Kraliyet Sarayı olan St.Constantine şehrin en önemli güzelliklerindendir. 335 bin nüfuslu şehrin nüfusunun yaklaşık yüzde 20'si, çeşitli eğitim kurumlarındaki öğrencilerdir.

Sofya Hakkında Bilgiler

Sofya, Bulgaristan’ın başkenti ve en büyük şehridir. Şehir tam üç bin yıl önce, antik bir Trakya kabilesi olan Serdiler tarafından kuruldu. 800’lü yıllara kadar bu nedenle Serdica olarak biliniyordu. Dağlık Vitosha bölgesinin eteklerinde, deniz seviyesinden 550 metre yükseklikte, batı Bulgaristan'da yer almaktadır.

Şehir, ülkenin idari, kültürel, sanayi ve finans yönlerinden tam anlamıyla merkezidir. Bu yapısıyla çokuluslu şirketler için bir dış kaynak olarak tercih edilir. Kentin nüfusu son olarak 1.222.000 şeklinde açıklanmıştır.

Sofya, çevresindeki soğuk ve termal mineralli su kaynaklarının bolluğu nedeniyle Antik çağlardan beri ünlü olmuştur. Bu sular bugün hala turizme kaynaklık etmektedir.


Ançüezli Pizza Nedir? Nasıl Yapılır? 21 Ağustos Hadi İpucu

by


Hadi yarışmacılarına ipuçları konusunda bilgi sunmaya devam ediyoruz. 20 Ağustos 2018 günü saat 12:30’da yapılacak yarışmada Hadi ipucu, ançüezli pizza olacak. Biz de haliyle ançüezli pizza nedir, nasıl yapılır, ançüez nedir gibi sorulara kısa cevaplar arayacağız. Her günü ipucuna hızlı bir şekilde ulaşmak için Hadi ipucu kategori sayfamızı veya Merak Konuları İnstagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

İpucu İnstagram üzerinden şu şekilde açıklandı: “Öğle yemeği molası yaklaşırken karnımızı iyice acıktıracak bir görselle geliyor bugünkü ipucumuz. Aramızda pizza daha önce yememiş veya sevmeyen yoktur herhalde. Peki daha önce "ançüezli pizza" diye bir şey duymuş muydunuz?”

ançüezli pizza

Ançüez nedir?

Ançüez, dilimize İngilizce’de “anchovy” tuzlu su balığı familyasından geçmiştir. Latince ismi Engraulidae’dir. Bu familye ülkemizde “hamsi” olarak bilinir. Ancak bizim kullandığımız anlamıyla ançüez; hamsi veya sardalya balıklarının tuzlanarak konservelenmesi ve zeytinyağı dökülmesi ile oluşan ezmedir. Özetle ançüez, hamsi ezmesidir de diyebiliriz.

Ançüezli pizza nedir?

Yukarıda ançüezin tanımını verdik. O halde ançüezli pizza da hamsili pizza diyebiliriz. Son zamanlarda özellikle İtalya’da popüler olan iki pizza malzemesi var. Bunlardan biri ananas, diğeri ise garip kabul edilse de ançüezdir.

Avrupa’da hamsi, pizza malzemesi olarak ilk kullanıldığında pek çok kişi bunu garip karşıladı. Ancak bu gelenek Antik Roma’dan beri süregeliyordu. O dönemler en çok kullanılan pizza malzemeleri domates ve hamsiydi. Çünkü hamsi ucuzdu ve çok kolay bulunuyordu.

Ançüezli pizza nasıl yapılır?

Elbette bu sayfada yemek tarifi vermeyeceğiz. Pizza hamurunun nasıl yapıldığını biz de bilmiyoruz. Ancak yaptığımız araştırmaya göre İtalyanlar ançüezli pizzada hamurun üstüne şunları ilave ediyor: yarım bardak  Domates Sosu, 3 Bardak Rendelenmiş Mozzarella Peyniri, 8 veya 10 Küçük Hamsi, 2 Yemek Kaşığı Tuzlu Kapari, Durulanan,1 Çay kaşığı Kurutulmuş Kekik, Kristal deniz tuzu. Merakla kalın.